Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Cum fac altii privatizari pe Bursa si au ajuns departe: Trimit un secretar de stat la o prezentare FP. La oferta Petrom, Romania trimitea in fata investitorilor un om necunoscut la nivel local si fara putere de decizie

Cum fac altii privatizari pe Bursa si au ajuns departe: Trimit un secretar de stat la o prezentare FP. La oferta Petrom, Romania trimitea in fata investitorilor un om necunoscut la nivel local si fara putere de decizie

Cum fac altii privatizari pe Bursa si au ajuns departe: Trimit un secretar de stat la o prezentare FP. La oferta Petrom, Romania trimitea in fata investitorilor un om necunoscut la nivel local si fara putere de decizie
Sursa foto: Foto: Warsaw Stock Exchange
de Catalin Ciocan    |    20 Oct 2011   •   17:52
De ce Polonia este campionul listarilor din Europa, in timp ce Romania nu a reusit sa vanda in acest an oferta Petrom, pe care unii administratori de fonduri o vedeau ca fiind “cea mai usoara vanzare”, a fost ilustrat in mod clar ieri cand la o prezentare a Fondului Proprietatea in fata investitorilor si analistilor, un eveniment pe care grupul Franklin Templeton il realizeaza in mod curent, guvernul polonez l-a trimis pe Krzysztof Walenczak, un subsecretar de stat in cadrul Ministerului Trezoreriei, considerat artizanul privatizarilor din Polonia din ultimii doi ani.

In urma cu cateva luni, cand statul roman vroia sa “vanda” oferta Petrom in fata marilor investitori din Europa il trimisese doar pe Florin Vladan, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), institutia din subordinea Ministerului Economiei care coordoneaza programul de vanzari pe bursa. Vladan este un nume complet necunoscut in mediul de business, lipsa datelor relevante despre acesta mentinandu-se si dupa accesarea motoarelor de cautare pe internet.

Pe de alta parte, Walenczak (foto) are o experienta puternica pe pietele de capital internationale, inainte de a lucra pentru statul polonez, el  fiind un bancher de investitii in cadrul Lehman Brothers pana la caderea bancii in 2008, iar dupa aceea a plecat la biroul din Londra al gigantului japonez Nomura. El are un MBA din partea Harvard Business School. Totodata, Walenczak a absolvit “summa cum laude” City University din New York.

Krzysztof Walenczak a vorbit ieri in fata investitorilor si analistilor prezenti la evenimentul organizat de  organizat de Fondul Proprietatea despre avantajele listarii la Bursa din Varsovia. Grupul Franklin Templeton intentioneaza sa listeze FP pe bursa poloneza, dar dupa ce a facut aceasta recomandare actionarilor, a starnit un nou razboi intre bursele din Viena si Varsovia, austriecii venind aproape in fiecare saptamana cu comunicate prin care incearca sa demonstreze ca Viena este o varianta mai buna pentru listarea Fondului.

La intalnirea de ieri a participat si Victor Cazana, seful OPSPI, dar acesta a plecat foarte repede, neasistand la prezentarea lui Walenczak.
 “Victor Cazana poate ar fi trebuit sa stea si la prezentarea lui Walenczak. Ar fi avut ce sa invete”, a declarat o persoana prezenta ieri la aceasta intalnire.

Cazana nu a facut nici o referire la faptul ca Fondul Proprietatea ar trebui sa ramana listat doar la Bursa de la Bucuresti. Actorii de pe piata de capital locala se tem insa ca listarea Fondului la Varsovia va determina marii investitori sa tranzactioneze actiunile acolo, ceea ce va duce la scaderea lichiditatii pe piata romaneasca.

Oficialul polonez a spus, in schimb, ca daca Fondul Proprietatea s-ar lista la Varsovia, ar avea sanse sa intre in indicele WIG 20, indicele de referinta al bursei poloneze, in care sunt incluse cele mai importante 20 de companii listate pe aceasta piata.

Fondul Proprietatea este cel mai important emitent pentru Bursa de la Bucuresti, in conditiile in care asigura circa jumatate din volumul zilnic de tranzactionare. Fondul este important si pentru Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in conditiile in care asigura o mare parte din veniturile autoritatii, ca urmare a comisioanelor pe care aceasta le incaseaza, atat de pe urma tranzactiilor cu actiuni FP, cat si drept cota din activele nete ale Fondului.

Tocmai de aceea, reprezentantii grupului Templeton au lasat sa se inteleaga, prezentand o evolutie a comisioanelor incasate de CNVM, ca listarea secundara a Fondului Proprietatea treneaza tocmai deoarece Comisia nu doreste sa-si vada redusa o sursa principala de finantare.

Listarea FP la Bursa din Varsovia trebuia initial sa fie propusa spre aprobarea actionarilor in AGA din luna viitoare, dar reprezentantii Templeton au spus ca acest subiect nu a putut fi introdus pe ordinea de zi, deoarece discutiile cu CNVM sunt inca in desfasurare.

“Oficialii Templeton au spus ieri ca listarea se va face in zloti polonezi si nu vor sa fie doar o listare tehnica, ci intentioneaza sa vanda un pachet de 10% din actiuni”, au spus sursele citate.

Grupul Franklin Templeton a invitat ieri si managerii Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica sa tina prezentari. Acestea sunt cele mai importante companii din portofoliul FP, iar Templeton a cerut in mod repetat ca Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica sa fie listate cat mai repede pe bursa. Din partea Petrom a tinut ieri o prezentare Daniel Turnheim, directorul financiar al companiei, care a fost si in vara in road-show-ul de promovare a ofertei in fata investitorilor europeni. Hidroelectrica si Romgaz au fost reprezentate de directorii generali adjuncti Dragos Zachia si, respectiv, Lucian Stancu. Dupa-amiaza, investitorii si analistii au fost invitati la o vizita la Nuclearelectrica, unde a avut o prezentare directorul general al companiei, Ion Bucur.

Cele trei companii sunt programate sa ajunga pe bursa anul viitor, dar Victor Cazana a spus ieri ca cel mai probabil Hidroelectrica si Nuclearelectrica se vor lista in 2013.

Statul este deja in intarziere si cu procesele de vanzare a unor pachete de 15% din Transelectrica si Transgaz, estimate initial sa se incheie pana la finele acestui an, dar cu sanse foarte mari sa aiba loc anul de-abia anul viitor. Tot anul viitor ar urma sa se reia si procedura de vanzare a 10% din Petrom.

Absenta oficialilor romani de rang inalt la evenimentele importante pentru piata de capital a fost remarcata la inceputul anului si de Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori in pietele emergente si presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, care in momentul inceperii tranzactionarii actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti, considerat cel mai important moment pentru piata de capital locala dupa redeschiderea bursei in 1995, spunea:
Sunt foarte dezamagit. Toti oficialii guvernu­lui trebuiau sa fie aici. Este cel mai im­por­tant eveniment din Europa Centrala si de Est. Vroiam sa vad aici oficialii guvernului. Ar fi fost un mesaj pentru intreaga lume”.

Fondul Proprietatea a fost constituit de Guvernul Romaniei in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate in mod abuziv de regimul comunist. Fondul are active de 3,4 miliarde de euro si o valoare la Bursa de 1,4 miliarde de euro. Statul nu mai detine in prezent decat 5% din actiunile Fondului, in timp ce fondurile de investitii straine sunt foarte aproape sa devina principalul actionar, in conditiile in care controlau la finele lunii septembrie 37% din actiuni. Persoanele fizice romane, insemnand in principal fostii proprietari, mai detineau 38,11% din actiunile Fondului.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close