Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Seful Fondului Proprietatea : Ce poate fi mai usor decat sa vinzi 10% din Petrom?

Seful Fondului Proprietatea : Ce poate fi mai usor decat sa vinzi 10% din Petrom?

Seful Fondului Proprietatea : Ce poate fi mai usor decat sa vinzi 10% din Petrom?
Sursa foto: Evolutia actiunilor OMV Petrom, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    06 Oct 2011   •   17:34
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) si cel care conduce biroul din Romania al grupului Franklin Templeton, este primul mare administrator de investitii care vorbeste deschis despre esecul ofertei OMV Petrom, demontand in mod ferm argumentele statului, dar si ale intermediarilor. Fondul Proprietatea este cel mai important actionar minoritar al Petrom, dupa statul roman, detinand peste 20% din actiuni.

Modul cum Konieczny vede tranzactia care putea fi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti este cu atat mai important cu cat statul roman pregateste lansarea unei noi oferte, prin care vrea sa vanda un pachet de 15% din Transelectrica (TEL). Pentru aceasta tranzactie, a primit doar o singura oferta, din partea unui consortiu format din brokerii de la BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital (fosta KBC Securities). Cu toate acestea,  oficialii Ministerului Economiei spun ca participarea consortiului de intermediere, in conditiile actuale din piata si in structura precizata, reprezinta “premize incurajatoare pentru realizarea obiectivelor avute in vedere de Guvernul Romaniei de atragere de resurse financiare si consolidare a pietei de capital romanesti”.

Statul a incercat sa vanda 9,84% din OMV Petrom (SNP) in vara, dar a esuat, iar motivul oferit a fost acela ca nu a dorit sa vanda la un pret prea mic, adica la cel recomandat de intermediar.

“De ce investitorii erau dispusi sa plateasca atat de putin? Este de vina procesul, modul cum au fost oferite actiunile, cine a intermediat oferta. Aici a fost problema, nu pretul. Petrom este un activ foarte bun si probabil este cea mai usoara vanzare. Dar de ce guvernul cand a avut ocazia sa aleaga dintre cele mai mari banci din lume, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, de ce au ales Renaissance Capital?“, a spus Greg Konieczny.

“Este o banca buna, dar in ceea ce priveste experienta in aceasta regiune, este aproape de zero si in ceea ce priveste puterea de vanzare nu sunt nicaieri aproape de jucatorii mari. A fost o sansa pentru Renaissance sa-si faca prezenta aici in regiune, dar de ce guvernul a decis sa-si ia acest risc si cine e responsabil pentru asta? Aceeasi oameni sunt acolo. Acesta este principalul motiv pentru care nu a avut oferta succes. E usor sa dai vina pe pret, dar nu pretul este de vina. Pretul este o reflectie a modului in care oferta a fost condusa”, a adaugat acesta.

Oferta Petrom a fost intermediat de un consortiu condus din Renaissance Capital, o banca de investitii din Rusia, care a reusit sa invinga numele grele din finantele globale, cerand un comision de succes cu mult sub asteptarile pietei.
Statul a pastrat aceleasi criterii de selectie si la oferta Transelectrica, acesta fiind unul dintre factorii care i-au determinat pe cei mai multi dintre brokeri sa spuna “pas” acestei tranzactii.

De vanzarea actiunilor Transelectrica se aratasera interesati si brokerii de la Raiffeisen, BRD si Alpha Finance, care cumparasera caiete de sarcini, dar in final nu au mai depus si o oferta.

Surse din piata de capital declarasera anterior ca brokerii erau nemultumiti de restrictiile din caietul de sarcini, care ii impiedicau sa participe si la celelalte oferta pe care statul le are in pregatire, daca ar fi castigat mandatul pentru Transelectrica.  Ministerul Economiei, prin intermediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, intentioneaza sa vanda si 15% din Transgaz, iar aceasta tranzactie este mai atractiva pentru brokeri, in conditiile in care are o valoare estimata la aproape 80 de milioane de euro fata de doar 43 milioane de euro in cazul ofertei de la Transelectrica. O valoare a ofertei mai mare inseamna si un comision mai mare pentru brokeri in conditiile in care acesta este calculat la valoarea tranzactiei.

Managerii de la Fondul Proprietatea au cerut in repetate randuri Guvernului sa listeze companiile mari unde inca detine controlul. Cea mai mare parte din portofoliul FP este blocat in prezent in companii nelistate, astfel ca administratorii de la Templeton spera ca odata cu listarea companiilor, va creste si valoarea Fondului. 

Intrebat daca crede ca Guvernul vrea cu adevarat sa listeze companiile de stat sau doar vrea sa bifeze din conditiile asumate in fata Fondului Monetar International (FMI), Greg Konieczny a subliniat ca nu exista nicaieri in lume un guvern care sa vrea sa privatizeze.

“Privatizarile se intampla pentru ca guvernele trebuie sa o faca. Cu cat cei care iau deciziile realizeaza asta, cu atat pot obtine un pret mai ridicat pentru companiile pe care le vand si cu atat mai usor va fi tarii sa se finanteze”, a spus Konieczny.

El sustine si proiectul “managerilor privati” la companiile de stat considerand ca la finele acestuia, unele companii vor fi restructurate, vor deveni mai competitive si mai eficiente.

“In final  daca statul va decide sa vanda prin IPO sau catre investitori strategici pretul pe care Guvernul il va obtine pe acele companii va fi mai mare decat daca status quo-ul este pastrat, iar status quo inseamna manageri numiti politic, care in loc sa creasca valoarea acelor companii, le scad”, a adaugat managerul de la FP.

Greg Konieczny administreaza la Fondul Proprietatea active in valoare de aproape 4 miliarde de euro. FP detine pachete de actiuni la unele dintre cele mai mari companii din economie, precum OMV Petrom (SNP), Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.  

Administratorii de la Templeton au reusit si o victorie importanta pentru Fondul Proprietatea in “meciurile” cu statul roman. Oficialii grupului au anuntat azi ca Guvernul a luat decizia de a renunta la comas area producatorilor de energie si carbune care aveau ca scop infiintarea celor doi campioni in energie, Electra si Hidroenergetica. Guvernul analizeaza acum restructurarea sectorului energetic si minier prin infiintarea a doua societati mai mici, complexul Oltenia si complexul Hunedoara. Procesul de infiintare a celor doi campioni energetici fusese blocat in instantele de judecata de catre procesele inaintate de Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar la cele mai multe dintre societatile care ar fi urmat sa fie incluse in acest plan de reorganizare, dar si catre de sindicate si firme private.

Citeste aici interviul complet cu Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea
 

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close