Antena 3 CNN Economic Biz News Burse SIF Moldova vrea sa-si majoreze capitalul ca sa nu ramana fara cash pentru ofertele statului dupa ce va distribui banii incasati pe actiunile de la BCR

SIF Moldova vrea sa-si majoreze capitalul ca sa nu ramana fara cash pentru ofertele statului dupa ce va distribui banii incasati pe actiunile de la BCR

SIF Moldova vrea sa-si majoreze capitalul ca sa nu ramana fara cash pentru ofertele statului dupa ce va distribui banii incasati pe actiunile de la BCR
Sursa foto: Evolutia actiunilor SIF Moldova, Sursa: BVB
de Catalin Ciocan    |    11 Ian 2012   •   18:52
SIF Moldova (SIF2) ar putea cere in aprilie actionarilor sa aprobe majorarea capitalului social al societatii pentru a avea bani de investit in ofertele de actiuni pe care statul intentioneaza sa le deruleze pe Bursa, dupa ce va distribui dividende-record in urma profitului obtinut ca urmare a vanzarii actiunilor de la BCR.
 
Conducerea societatii a anuntat azi ca are in vedere o posibila convocare a unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) pentru revizuirea actului constitutiv si pentru o eventuala majorarea a capitalului social. Modificarile actului constitutiv ar urma sa vizeze eliminarea limitelor staturare privind cvorumul de desfasurare a adunarilor generale si posibilitatea delegarii unor competente catre consiliul de administratie cum ar fi majorarea capitalului social sau rascumpararea propriilor actiuni.
 
O majorare de capital la SIF Moldova ar insemna practic ca o parte din dividendele pe care societatea le va acorda se vor intoarce tot la aceasta in urma aportului pe care actionarii vor trebui sa il faca.
 
SIF Moldova a incasat peste 100 milioane de lei in cadrul tranzactiei prin care si-a vandut participatia de 6% de la BCR, ceea ce ar putea urca profitul pe intreg anul 2011 in jurul a 200 milioane de lei. Este de astept ca actionarii sa puna presiune ca cea mai mare parte din acest profit sa fie distribuit sub forma de dividende, ceea ce ar putea pune societatea in situatia in care nu va mai ramane cu bani disponibili pentru vanzarile pe care statul vrea sa le faca pe bursa. Oficialii Guvernului au anuntat pentru acest an un program extrem de ambitios de vanzari pe bursa, care ar urma sa vizeze cele mai importante companii unde statul mai detine inca actiuni, pe aceasta lista figurand nume ca Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica sau Transgaz.   
 
Toate aceste companii fac parte din sectorul energetic, catre care SIF Moldova a anuntat anul trecut ca isi va directiona investitiile concomitent cu reducerea expunerii pe sectorul bancar.
 
SIF Moldova a mai propus actionarilor aprobarea modificarii actului constitutiv si majorarea capitalului social in cadrul adunarilor generale convocate in AGEA din aprilie anul trecut si, respectiv, din aprilie 2008. In 2008, societatea ceruse majorarea capitalului social cu suma de 52 milioane de lei, actiunile nou emise urmand sa fie distribuite cu titlu gratuit actionarilor.
 
Acum societatea ar putea avea in vedere o majorare de capital prin majorarea valorii nominale a actiunilor de la valoarea actuala de 0,1 lei/actiune. Anul trecut, SIF Moldova ceruse BCR majorarea valorii nominale de la 1 leu pe actiune la 1,3 lei pe actiune. Oficialii societatii nu au oferit detalii despre modul in care majorarea de capital estimata pentru acest an s-ar putea realiza.
 
O astfel de operatiune ar duce la concentrarea actionariatului, in conditiile in care SIF-urile au in prezent milioane de actionari in urma programului de privatizare in masa din anii ’90, ceea ce a ingreunat pana acum intrunirea conditiilor legale pentru derularea Adunarilor Generale. SIF Moldova are nevoie de un cvorum de minimum 50% din capitalul social, care nu a putut fi intrunit pana acum. De altfel, cu exceptia SIF Transilvania, nici o alta societate de investitii financiare nu a putut derula o majorare de capital din cauza cerintelor de cvorum.
 
SIF Moldova a reusit totusi anul trecut sa aibe un cvorum de 36% la AGA din noiembrie in care actionarii fusesera chemati pentru aprobarea modalitatii de valorificare a actiunilor de la BCR. Sansele ca pragul de 50% sa fie atins in primavara sunt acum mult mai mari, dupa ce deputatii au aprobat majorarea pragului de detinere de la SIF-uri, un investitor putand cumpara pana la 5% din actiunile unui SIF fata de 1% cat era limita inainte.
 
Legea privind majorarea pragului de detinere de la SIF-uri a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, iar SIF-urile au la dispozitie 60 de zile sa convoace AGA pentru a modifica actele constitutive.

Actiunile SIF Moldova au crescut azi cu peste 6% la Bursa, capitalizarea bursiera a societii apropiindu-se de 140 milioane de euro.
 

×
Subiecte în articol: BCR
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close