Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comisia Europeană amendează "mafia parafinei" cu peste 600 milioane euro

Comisia Europeană amendează "mafia parafinei" cu peste 600 milioane euro

Comisia Europeană amendează "mafia parafinei" cu peste 600 milioane euro
01 Oct 2008   •   19:54

Comisia Europeana (CE) a amendat cu 676 de milioane de euro nouă firme care au stabilit acelaşi preţ pentru parafină, numind-o ?mafia parafinei?, dupa cum scrie BBC.co.uk în ediţia de miercuri.
Cartelul format din firme din SUA, Franţa, Ungaria, Italia, Spania şi Germania funcţiona sub numele de ?mafia parafinei? sau ?blauer salon?. Cel din urmă este numele unui hotel bar unde a avut loc prima întâlnire dintre firme, după cum a precizat Comisia Europeană pentru BBC.co.uk. Alte întâlniri ale cartelurilor au avut loc la cîteva hoteluri de top din Europa, între anii 1992 şi 2005.
Comisia a afirmat pentru BBC.co.uk că zece dintre membrii cartelului au luat parte la reuniuni regulate pentru a discuta preţurile şi pentru a face schimb de informaţii comerciale. Shell, ce-a de-a zecea firmă luată în vizor de CE, a scăpat de amendă pentru că a declarat neregulile activităţilor din cadrul cartelurilor şi a ajutat astfel la declanşarea anchetei. În acelaşi timp, Comisia europeană a mărit amenzile cu 50% pentru două dintre firme, Sasol din Germania şi ENI din Italia, pe motivul că ar fi luat parte şi la cartelurile precedente.
Comisia a afirmat că persoanele fizice sau companiile care au fost victimele cartelului parafinei au dreptul de a solicita despăgubiri în instanţele judecătoreşti naţionale din statele-membre ale UE. Parafina este folosită pentru candele, hârtie cerată, cupe şi farfurii din hârtie, precum şi pentru componentele chimice şi auto.
Anul trecut, UE a mai amendat companiile de ascensoare cu 992,3 milioane de euro şi producătorii de circuite electrice cu 750,5 milioane de euro, iar în 2001 a amendat producătorii de vitamine cu alte 790,5 milioane de euro.
Sursa foto: greenoptions.com
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mafie UE Comisia Europeana
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close