x close

Criza ar putea lăsa România fără bani de la UE

20 Oct 2008   •   03:03
Criza ar putea lăsa România fără bani de la UE

Efectele crizei vor fi resimţite puternic în România în perioada următoare, chiar dacă acum se primesc asigurări că Bucureştiul este ferit.
Astfel, atât firmele, cât şi autorităţile locale vor avea de pierdut din cauza dificultăţii de accesare a creditelor şi a scumpirii împrumuturilor. Această situaţie se va aplica şi accesării de fonduri europene, condiţii în care românii au acum de ce regreta că rata de accesare a acestora a fost atât de scăzută până acum.
Criza financiară internaţională face ca fondurile europene destinate României să ajungă tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, băncile oferă împrumuturi din ce în ce mai greu. Dobânzile sunt şi ele tot mai mari, din cauza creşterii costului finanţărilor pe plan internaţional.
Astfel, finanţările bancare vor deveni foarte dificil de accesat atât pentru firme, cât şi pentru autorităţile locale, cele pentru care e rezervată cea mai mare felie din banii europeni.
Cel mai mult vor avea de suferit companiile, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). În opinia sa, cel puţin 10% din firmele interesate de finanţări europene nu le vor putea obţine chiar dacă au proiecte bune, însă considerate cu grad înalt de risc. ?Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reuşi să ia bani, însă vor trebui să suporte creşterea costurilor creditării?, aprecia Ovidiu Nicolescu, citat de Evenimentul Zilei.
Autorităţile locale au avantajul că că ?sunt clienţi siguri pentru o bancă. Niciodată o primărie sau un judeţ nu dă faliment, deoarece îşi recuperează banii din impozite şi taxe locale. Dacă are dificultăţi, se poate prelungi perioada de rambursare?.
La aceasta se adaugă şi faptul că statele membre ale Uniunii Europene au mare nevoie de bani în acest moment, unele dintre ele fiind puse în situaţia să dea fonduri pentru salvarea băncilor cu probleme. Din această cauză, o parte dintre fondurile europene alocate deocamdată doar pe hârtie statelor în dezvoltare, cum e România, s-ar putea să nu ajungă şi în conturile acestor ţări.

Antena3.ro

Citeşte mai multe despre:

UE fonduri europene criza economica
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati