Antena 3 CNN Economic Biz News Business Grupul energetic Suez aşteaptă în scurt timp rezultatele licitaţiei pentru Cernavodă

Grupul energetic Suez aşteaptă în scurt timp rezultatele licitaţiei pentru Cernavodă

Grupul energetic Suez aşteaptă în scurt timp rezultatele licitaţiei pentru Cernavodă
26 Feb 2008   •   19:16

Grupul energetic franco-belgian Suez este interesat de construirea celor două centrale nucleare de la Cernavodă. După ce au participat la licitaţia pentru construirea reactoarelor 3 şi 4, Suez aşteaptă să primească un răspuns în doar câteva săptămâni. Preşedintele companiei, Gerard Mestrallet, spune că procesul de convingere a României este „destul de avansat" şi că se aşteaptă la un răspuns afirmativ din partea ţării noastre foarte curând.

Declaraţiile optimiste ale lui Gerard Mestrallet survin la trei săptămâni după vizita preşedintelui Sarkozy în România. Cu prilejul vizitei, Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu au discutat inclusiv despre participarea unei companii franceze la construirea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Potrivit Reuters, câteva state din centrul, estul şi sud-estul Europei au în vedere construirea de centrale nucleare noi sau extinderea celor vechi, toate pentru a face faţă cererii de energie. Planurile lor ilustrează o creştere economică la nivel mondial.

Puterea nucleară a României este dată de cele două centrale nucleare de la Cernavodă, ce acoperă 13% din totalul energiei produse în 2007, în ţara noastră. România intenţionează să mai construiască încă două reactoare nucleare, fiecare cu puterea de 706 megawaţi, şi, în viitorul apropiat, o nouă centrală nucleară, mai scrie Reuters.

Printre companiile care s-au arătat interesate de construirea reactoarelor de la Cernavodă se numără Electrabel (deţinută de Suez), Enel (Italia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia) şi RWE (Germania). Investiţia este estimată în jurul valorii de 2,2 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte Bulgaria, tratativele nu sunt aproape de finalizare. Bulgaria doreşte să construiască o centrală nucleară de 2.000 de megawaţi în oraşul Belene, pe malul Dunării.

În acest scop, statul a apelat la companii din exterior, printre care Atomstroyexport (Rusia), Areva (Franta) şi Siemens (Germania). Centrala va costa 4 miliarde de dolari, iar primul reactor va fi pus în funcţiune în 2013. 49% din capitalul noii centrale va aparţine unei companii străine. Candidatele sunt Enel, E.ONG, RWE, CEZ şi Electrabel.

Suez ţine sub supraveghere şi Marea Britanie, care, în urmă cu o lună, şi-a dat acceptul pentru înlocuirea unui reactor nuclear vechi.

Suez doreşte să construiască centrale nucleare şi în restul Europei, dar decizia va fi luată după fuziunea din 2009 cu Gaz de France.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close