Antena 3 CNN Economic Biz News Business Scandalul ?Arpechim? în presa de astăzi

Scandalul ?Arpechim? în presa de astăzi

Scandalul ?Arpechim? în presa de astăzi
30 Mai 2007   •   07:40

Suspendarea activităţii Arpechim a dat naştere unei serii de comentarii în presă. Ziarele de miercuri alocă spaţii largi situaţiei de la rafinărie şi anunţă scenarii apocaliptice. Partenerii combinatului rămân fără materii prime şi riscă pierderi uriaşe - spun cei de la ?Adevărul?, în timp ce ?Gândul? acuză secretomania din interiorul Arpechim. Nici speculaţiile privind interesele de ocupare a pieţei nu au fost lăsate deoparte de jurnalişti. Sistarea activităţilor de la Piteşti îi va lăsa fără materii prime pe aproape toţi partenerii Arpechim, care, neputând să-şi onoreze contractele, riscă pierderi incomensurabile, de ordinul milioanelor de euro, dacă nu chiar falimentul, scriu cei de la ?Adevărul?. Informaţiile contradictorii au dat peste cap cotaţiile la Bursa de Valori. SNP Petrom şi Oltchim sunt primele companii direct afectate de închiderea Arpechim, cotaţiile celor două companii scăzând drastic.

Închiderea rafinăriei Arpechim a costat bursa 448 de milioane de euro în prima zi, atrag atenţia cei de la ?Cotidianul?. Din această sumă, 432 de milioane de euro vin din pierderea înregistrată de acţiunile Petrom, iar 16 milioane de euro de la acţiunile Oltchim. Acţiunile Petrom au fost suspendate marţi de la tranzacţionare timp de o oră - între 9.30 la 10.30 - după ce Bursa de Valori Bucureşti a publicat pe site comunicatul Petrom privind închiderea rafinăriei Arpechim. În astfel de cazuri, precizează cei de la ?Cotidianul?, regulamentul Bursei prevede suspendarea de la tranzacţionare a titlurilor companiei respective pentru scurt timp, astfel încât investitorii să poată intra în posesia informaţiei.

?Gândul? atrage atenţia asupra secretomaniei care domneşte dincolo de porţile companiei. Jurnaliştii spun că, în urmă cu aproximativ 3 luni, toţi salariaţii au fost obligaţi să semneze contracte de confidenţialitate, orice informaţie scăpată în afară ducând la concendierea directă.

După ce că tarifele la benzină şi motorină sunt printre cele mai mari din UE, ţara noastră riscă acum, cu închiderea Arpechim, noi scumpiri de carburanţi - titrează ?Curentul?, care adaugă că problemele unităţilor de prelucrare achiziţionate de compania OMV devin realitate. Închiderea Arpechim Piteşti lasă în piaţă un vid de 14%, la care aspiră Rompetrol şi Lukoil. Firma lui Patriciu beneficiază şi de stocuri importante de carburanţi, ceea ce o aşază în poll-position, mai notează ?Curentul?.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close