Antena 3 CNN Economic Biz News Business UE vrea ca Nabucco să se facă pe banii altora

UE vrea ca Nabucco să se facă pe banii altora

UE vrea ca Nabucco să se facă pe banii altora
Sursa foto: Nabucco
28 Ian 2009   •   03:13

Impulsionat de disputa gazului dintre Rusia şi Ucraina, proiectul Nabucco a fost în centrul dezbaterii unei conferinţe organizată în acest scop la Budapesta. În prezenţa reprezentanţilor ţărilor de tranzit şi a oficialilor europeni, cei din urmă şi-au manifestat sprijinul pentru gazoduct, dar au exclus o finanţare directă a acestuia.
Estimat la circa 10 miliarde de euro, conducta ar trebui să livreze Europei gaz, prin evitarea ţărilor problemă- Rusia şi Ucraina.
După ce premierul ungar a cerut ca UE să finanţeze proiectul cu circa 300 milioane de euro în următoarele luni, UE şi-a declinat implicarea.
Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs a spus că deşi UE poate oferi împrumuturi şi garanţii, nu ar trebui să ia în considerare finanţarea proiectului. "Cred că putem facilita obţinerea împrumuturilor, într-o situaţie atât de dificilă pe piaţa creditelor. Dar nu vom merge mai departe pentru că nu are sens, pentru că atunci nu ar mai fi proiectul unui consorţiu, ci un parteneriat public-privat şi nu sunt pregătit în acest stadiu nici să mă gândesc la o asemenea opţiune", a declarat Piebalgs.
Pe de altă parte, BERD a anunţat că ar putea contribui financiar la proiectul de construire, la fel ca şi BEI, care ar fi dispusă să asigure până la 25% din finanţare, dar în unele condiţii.
Oricum, pe lângă finanţare, proietul mai trebuie să rezolve una şi mai gravă- resurse suficiente de gaz pentru a deveni viabil economic. Potenţialii furnizori, în afara Rusiei, anume Turkmenistan, Azerbaijan sau Kazahstan, refuză să semneze până la finalizarea gazoductului. Iranul nu este credibil diplomatic, iar Irakul nu are infrastructura necesară. De asemenea, potenţialii furnizori au unele înţelegeri preferinţiale cu Rusia, ce ar putea ridica probleme.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Proiectul Nabucco gazoduct transport gaze
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close