Antena 3 CNN Economic Biz News Business Volkswagen critică Franța pentru protecționsimul din industria auto

Volkswagen critică Franța pentru protecționsimul din industria auto

Volkswagen critică Franța pentru protecționsimul din industria auto
Sursa foto: Martin Winterkorn VW
14 Feb 2009   •   17:54

Martin Winterkorn, preşedintele celui mai mare concern european de automobile, Volkswagen, se arată îngrijorat de caracterul "protecţionist" al planului în sprijinul constructorilor francezi prezentat de guvernul preşedintelui Nicolas Sarkozy.
"Nu foloseşte nimănui, nici salariaţilor, nici întreprinderilor, nici clienţilor, dacă protecţionismul politicii agricole franceze este transpus acum în sectorul auto", a declarat Martin Winterkorn într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, care urmează să fie publicat integral în ediţia de luni a revistei, scrie AFP.
Declarația acestuia vine concomitant cu revolta guvernelor mondiale în legătură cu spirala protecționismului, ce ia amploare în lume. De asemenea G7 arăta în declarația de final a summitului că această tendință trebuie combătută. Astfel, deși la nivel declarativ mulți condmană măsurile ce încalcă principiile liberului schimb de bunuri şi servicii, multe guverne apelează tocmai la măsuri protecționiste.
Recent, Parisul a anunțat că oferă peste șase miliarde de euro pentru Renault şi PSA Peugeot Citroën, sub forma unui împrumut pe cinci ani cu dobândă scăzută, în schimbul angajamentului de menţinere a producţiei în Franţa. VW își face griji probabil și pentru că programul rabla german nu ajută producătorii autohtoni, ci pe cei care au cele mai ieftine produse, printre care și Dacia. De asemenea, șeful companiei germane crede că programul obligă la scăderi nejustificate ale prețurilor, care mai târziu vor rămâne la același nivel.
În Germania, prima de casare pentru programul Rabla este de 2500 de euro, pentruun total de 1,5 miliarde euro. Ministrul francez al Economiei declara la summitul G7 că planul francez nu este protecționist.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close