Antena 3 CNN Economic Biz News Ce măsuri de austeritate iau ţările din Uniunea Europeană

Ce măsuri de austeritate iau ţările din Uniunea Europeană

Ce măsuri de austeritate iau ţările din Uniunea Europeană
Sursa foto: salarii
27 Mai 2010   •   19:00

Nu doar România este nevoită să taie din salariile bugetarilor. Ţara noastră este însă singura care va tăia şi veniturile pensionarilor. Tot mai multe ţări europene se văd nevoite să ia măsuri urgente pentru a-şi salva bugetele naţionale. Unele reduc cheltuielile bugetare, altele cresc taxele şi impozitele.

Cele mai recente măsuri anticriză din Europa au fost luate de guvernul italian. Oficialii de la Roma au aprobat un plan de austeritate care include reducerea salariilor mari din sectorul bugetar şi îngheţarea celorlalte lefuri pe o perioadă de trei ani. Nici sectorul privat nu scapă. Taxele cresc pentru pachetele de acţiuni şi bonusurile încasate de salariaţi. Sindicatele au anunţat deja că vor organiza greve şi acţiuni de protest.

Şi bulgarii reduc cheltuielile. Executivul de la Sofia vrea să reducă deficitul cu 2% pentru a putea trece la moneda euro peste doi ani. Pentru a atinge această ţintă, bulgarii au tăiat cu 10% salariile bugetarilor şi au anunţat că pensiile vor fi îngheţate.

Spania este o altă ţară în care se anunţă ample mişcări sindicale. Asta pentru că oficialii au scăzut salariile bugetarilor cu 5%, iar miniştrii şi parlamentarii vor lua cu până la 15% mai puţin.

Tot cu 5 procente vor scădea salariile şi în Portugalia. Autorităţile au luat şi măsuri de creştere a TVA, a impozitului pe profit şi pe venit.

Măsuri dure a luat şi Grecia, aflată în cea mai gravă situaţie din Uniunea Europeană. Oficialii eleni au scăzut salariile, au majorat accizele şi TVA-ul şi au introdus taxe pe profitul net al companiilor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: UE masuri de austeritate salarii pensii
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close