Antena 3 CNN Economic Biz News China se oferă să ajute zona Euro, din rezervele de 3 trilioane de dolari

China se oferă să ajute zona Euro, din rezervele de 3 trilioane de dolari

China se oferă să ajute zona Euro, din rezervele de 3 trilioane de dolari
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
28 Iun 2011   •   20:05

Premierul Wen Jiabao, aflat într-un turneu european, a declarat că China este dispusă să ajute zona Euro în actualul moment de criză. Statele membre ale Uniunii Europene reprezintă un element cheie în exporturile Chinei, dar există voci importante din economie care susţin că motivaţia Chinei este alta.

În tentativa de a ajuta zona euro, China nu este mânată de altruism, ci de propriile interese, susţine Jean-Francois Di Meglio, economist la Paris, autor al volumului “China şi Criza Economică Globală”.

“China a făcut întotdeauna diverse operaţiuni urmărindu-şi interesele. Premierul său este din nou în vizită în Europa şi încearcă să diversifice acţiunile Chinei”, a declarat economistul pentru Russia Today.

“China are capacitatea să scoată zona euro din criză. Acum, dacă are China bunăvoinţa să facă acest lucru într-un timp foarte scurt, este discutabil”, a adăugat acesta.

China a anunţat planurile sale de a consolida zona euro. Mai exact, statul asiatic se oferă să deschidă masivul excedent bugetar de 3 trilioane de dolari pentru a scade din datoriile europene.

China, următoarea putere mondială

Un raport recent al Băncii Mondiale, publica în luna mai, arată că dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025. De asemenea, raportul mai arată că sistemul actual va fi schimbat cu unul tripolar, format din moneda americană, euro şi yuanul chinezesc, conform AFP.

"Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar internaţional este un sistem multiplu de valute, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului", se arată în raport.

Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde poziţia dominantă până în 2025, lăsând loc unui rol sporit la nivel internaţional al euro şi yuanului.

"Creşterea rapidă a economiilor emergente a dus la redistribuirea centrelor economice puternice între ţările dezvoltate şi cele aflate în dezvoltare. Ne aflăm cu adevărat într-o lume multipolară", a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, chinezul Justin Lin.

De asemenea, conform estimărilor, până în anul 2025, jumătate din creşterea economiei mondiale va fi asigurată de ţări emergente precum Brazilia, China, Coreea de Sud, India şi Rusia.

×
Subiecte în articol: China UE exporturi
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close