Antena 3 CNN Economic Biz News "Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate”. Rusia, cel mai mare cumpărător de aur din ultimul deceniu

"Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate”. Rusia, cel mai mare cumpărător de aur din ultimul deceniu

"Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate”. Rusia, cel mai mare cumpărător de aur din ultimul deceniu
Sursa foto: Foto: /jumpingpolarbear.files.wordpress.com
11 Feb 2013   •   11:11
Statul rus a fost cel mai mare cumpărător de aur la nivel mondial în ultimul deceniu. Rusia a absorbit 570 de tone de aur, cu 25% mai mult decât ocupanta locului secund, China, transformând astfel "aurul negru" în lingouri pe fondul creşterii puternice a preţurilor ambelor mărfuri, relatează Bloomberg.

"Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă va suferi un cataclism", a declarat Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia a cumpărat în ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalentă cu de trei ori greutatea Statuii Libertăţii.

În ultimul deceniu, aurul s-a scumpit de aproape 5 ori.

În 1998, o uncie de aur costa echivalentul a 28 de barili de petrol. Raportul a scăzut la 11,5 un an mai târziu, când Putin a preluat puterea. În 2005, când o uncie de aur reprezenta în dolari echivalentul a 6,5 barili de petrol, preşedintele Putin a sugerat băncii centrale să cumpere metalul preţios.

Atunci, aurul se tranzacţiona la 495 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar banca centrală a Rusiei deţinea 387 tone, reprezentând 2,2% din rezervele totale de 165 miliarde de dolari. La o lună după indicaţiile lui Putin, raportul a crescut la 3,5%.

Săptămâna trecută, aurul a închis săptămâna la un preţ de 1.670 dolari pe uncie, după ce a urcat cu 7% în 2012, al şaptelea an consecutiv de creştere.

Potrivit analiştilor, metalul preţios se va aprecia la 1.825 dolari pe uncie în acest an.

Lideri politici mai puţin inspiraţi

Ca ministru de Finanţe în Marea Britanie, Gordon Brown a dispus vânzarea a aproape 400 de tone de aur în perioada 2000-2002, când preţurile se aflau la minime ale ultimilor 20 de ani.

Înaintea crizei financiare mondiale din 2008, băncile centrale vindeau net între 400 şi 500 tone de aur pe an. În prezent, în frunte cu Rusia şi China, băncile naţionale fac achiziţii nete de aproxiamtiv 450 de tone pe an, arată Marcus Grubb, director de cercetare la World Gold Council.
 
Elveţia a vândut în ultimul deceniu 877 tone de aur, potrivit datelor FMI, cantitate care ar fi valorat în prezent aproxiamtiv 48 miliarde de dolari. Franţa a vândut 589 de tone, iar Spania, Olanda şi Portugalia mai mult de 200 tone fiecare.

Topul statelor în funcţie de rezervele de aur

Chiar dacă a făcut achiziţii masive, Rusia este doar pe locul 8 în lume după rezervele de aur, cu 958 tone.

Statele Unite ocupă prima poziţie, cu aproximativ 8.134 tone, urmate de Germania, cu 3.391 tone, Fondul Monetar Internaţional, cu 2.814 tone.

Următoarele patru poziţii sunt ocupate de Italia, Franţa, China şi Elveţia. În timp ce aurul reprezintă 9,5% din rezervele Rusiei, procentul depăşeşte 70% în cazul Statelor Unite, Germaniei, Italiei şi Franţei.


 


 

×
Subiecte în articol: aur Vladimir Putin
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close