Antena 3 CNN Economic Biz News Directorul Coface: Anul 2012 va fi unul extrem de dificil pentru economia românească. Contextul european este sumbru

Directorul Coface: Anul 2012 va fi unul extrem de dificil pentru economia românească. Contextul european este sumbru

Directorul Coface: Anul 2012 va fi unul extrem de dificil pentru economia românească. Contextul european este sumbru
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Ian 2012   •   12:18

Anul în care am păşit va fi unul extrem de greu pentru economia românească, la fel ca în întreaga Europă. Într-un context european sumbru, cu recesiune în zona euro şi restrângerea creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine prezente pe piaţa locală, nici situaţia economiei româneşti nu pare prea roz, a declarat Cristian Ionescu, şeful Coface România, Bulgaria şi Slovacia.

"Pe acest fond nefavorabil, companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab, precum şi un nivel al investiţiilor precar. Singura şansă pentru o avea creştere economică în 2012 este de a vedea o creştere semnificativă în zona investiţiilor publice şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Fiind şi un an electoral, este important ca orice cheltuială să fie orientată spre creştere economică, şi să nu alimenteze eventuale dezechilibre", a spus Ionescu, citat de Mediafax.

Şeful Coface România a adăugat că, după o redresare modestă în 2011 generată de exporturi, producţia industrială şi agricultură, ritmul de creştere economică al României se va încetini în 2012 şi se va situa între 1 şi 1,5%. În plus, inflaţia medie anuală va coborî de la 5,8% la 3,3%.

"Exporturile, orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune, se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi susţinut de o redresare a venitului disponibil, generată de scăderea şomajului la 7%, sub media UE, şi o scădere a inflaţiei permisă de o recoltă bună", a adăugat reprezentantul Coface.

În ceea ce priveşte investiţiile publice, acestea vor putea deveni principalul motor al creşterii într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante.

Cofinanţarea din fondurile structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă, a precizat Ionescu, care a adăugat că sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante.

Băncile din zona euro, afectate de criza datoriei suverane, deţin 72% din activele bancare româneşti.

"Ele ar putea fi constrânse să-şi reducă semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală cu privire la noile cerinţe de lichiditate impuse de Basel III. Ori băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile-mamă din cauza insuficienţei depozitelor (raportul dintre împrumuturi şi depozite se ridică la 120%)", a mai precizat şeful Coface România.

Calificativul privind riscul de ţară pentru România a fost păstrat la "B" de către Coface.


 

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close