Antena 3 CNN Economic Biz News Falimentul Greciei, tot mai aproape. Statul elen se împrumută de la UE şi FMI

Falimentul Greciei, tot mai aproape. Statul elen se împrumută de la UE şi FMI

Falimentul Greciei, tot mai aproape. Statul elen se împrumută de la UE şi FMI
Sursa foto: grecia
23 Apr 2010   •   14:38
Eurostat a revizuit deficitul bugetar al Greciei aferent anului 2009 în urcare de la 12,9%, la 13,6% din PIB. ( Vezi comunicatul Eurostat- pdf). Biroul European de Statistică avertizează, totuşi, că cifra ar putea suferi modificări, pentru că Grecia nu s-a mai confruntat niciodată în istorie cu o asemenea criză. Revizuirea de 0,7 puncte procentuale este a treia în creştere a deficitului Greciei pe anul 2009. Se apropie Grecia de faliment sau o vor salva împrumuturile de pe pieţele externe?

Grecia se declară gata să solicite guvernelor din zona euro un credit punte, ţinând cont că obligaţiunile în valoare de 11,3 miliarde dolari vor deveni scadente în următoarele două luni şi costurile împrumuturilor au atins cel mai ridicat nivel după 1998, spune un oficial elen, citat de Bloomberg.

Rating în scădere, euro în picaj, faliment dat ca sigur de analişti
După publicarea datelor Eurostat, Moody's a retrogradat ratingul Greciei de la A2, la A3 şi l-a plasat sub supraveghere.

Euro a avut de suferit de pe urma speculaţiilor potrivit cărora Grecia s-ar apropia de faliment şi a atins, vineri, minimul ultimelor 12 luni faţă de dolar.

Euro a pierdut 0,5 procente în raport cu dolarul american, adică aproape 1,32 de dolari pe unitate, atingând cel mai redus nivel după aprilie 2009, arată Reuters
.

Euro s-a depreciat puternic şi faţă de lira sterlină, faţă de care a atins minimul ultimelor opt luni.


Un sondaj Reuters arată că 80% dintre economiştii intervievaţi sunt convinşi să Grecia va solicita ajutor financiar în următoarele două luni, în timp ce un sfert dintre analişti dau ca sigur falimentul Greciei în următorii cinci ani.

Mai mult, preşedintele Templeton Asset Management, Mark Mobius spune că Greciei ar trebui lăsată să intre în faliment, pentru că acest lucru ar pune capăt crizei financiare, potrivit Bloomberg.

"Dacă vom continua să turnăm grămezi de bani într-o ţară în care corupţia se extinde până la oficialii de top din guvern, nu vom vedea nicio reformă", spune Mark Mobius.

"Nu avem altă soluţie decât să oprim finanţarea pentru Grecia şi asumarea responsabilităţii şi a daunelor de către creditori, pentru ca ţările să îi ajute pe aceştia, nu Grecia, şi să le limiteze pagubele", a încheiat Mobius.

Împrumutul de la UE şi FMI, "o necesitate extremă şi naţională"

Premierul Greciei, George Papandreou a declarat, vineri, că "a venit timpul ca Grecia să ceară ajutor Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional după lunile de confuzie de pe pieţele financiare elene".

"Este o necesitate. O necesitate extremă. O necesitate naţională", a spus primul ministru, citat de Wall Street Journal.

"Este obligaţia noastră istorică să luăm orice decizie care ar putea preveni ce e mai rău în cazul Greciei, orice decizie care va oferi o soluţie problemelor noastre", adaugă Papandreou.

Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală au purtat discuţii cu Atena în vederea definitivării termenilor pachetului de ajutor pe care Grecia îl va primi. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn spune despre Grecia că se află într-o situaţie "foarte gravă".

Grecia va împrumuta de la Uniunea Europeană 30 de miliarde de euro cu o dobândă de 5% şi alte 15 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI UE
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close