Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: Fondul de salarii ar trebui redus la 5% din PIB în 4 ani

FMI: Fondul de salarii ar trebui redus la 5% din PIB în 4 ani

FMI: Fondul de salarii ar trebui redus la 5% din PIB în 4 ani
Sursa foto: salarii
29 Mar 2009   •   17:24

Fondul de salarii ar trebui redus gradual în următorii patru ani de la 8% la 5% din PIB, aceast lucru fiind cerut de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la negocierile cu Guvernul, au declarat, duminică, surse oficiale, citate de Mediafax.

Potrivit surselor, condiţionarea a fost stabilită în situaţia în care PIB ar rămâne la o valoare constantă în următorii patru ani.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că fondul public de salarii ar trebui sa scadă ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) în perioada următoare. Acesta spune că acum fondul public de salarii reprezintă 8% din PIB.

"Per total fondul de salarii va trebui să fie adus sub control", a declarat Franks.

Acesta a spus că Guvernul trebuie să revizuiască, într-un interval de doi ani, cu asistenţă internaţională, sistemul de salarii şi pensii în sectorul public, precum şi procedurile de monitorizare şi control pentru companiile de stat.

Potrivit oficialului FMI, salariile în sistemul public s-au dublat într-o perioadă de trei ani.

"Fondul de salarii a crescut mai mult decât dublu în ultimii trei ani. Acest trend de creştere nu este sustenabil şi creează o enormă presiune pe buget. Trebuie reformată structura sistemului public de salarii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că salariaţii vor avea reduceri de venituri. Sistemul pentru stabilirea salariilor trebuie simplificat şi îmbunătăţit", a declarat Franks.

El spune că autorităţile române trebuie să elaboreze legea salarizării unice, prin care să elimine practicile de plată a veniturilor pe bază de bonusuri şi prime.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Congresul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", că salariile şi pensiile mici nu vor fi afectate şi va trebui găsită o formulă să fie uşor ridicate chiar şi în această perioadă de criză.

Şeful statului a menţionat că în urma negocierilor cu FMI a fost acceptat punctul de vedere al Fondului potrivit căruia România va avea o creştere economică negativă de minus 4% din PIB.

"Decizia politică a fost să ne pregătim pentru ce este mai rău", a declarat Băsescu,spunând că această măsură implică reducerea veniturilor bugetului de stat cu diferenţa între estimarea iniţială de creştere economică cu 2,5 şi estimarea FMI de minus 4%, adică 6,5%.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PIB
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close