Antena 3 CNN Economic Biz News FMI recomandă Spaniei reforme "urgente" pentru piaţa muncii şi sectorul bancar

FMI recomandă Spaniei reforme "urgente" pentru piaţa muncii şi sectorul bancar

FMI recomandă Spaniei reforme "urgente" pentru piaţa muncii şi sectorul bancar
Sursa foto: fmi
25 Mai 2010   •   17:23

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat, luni, Spaniei reforme "urgente" pentru a ameliora funcţionarea pieţei muncii şi a sectorului bancar, a anunţat o misiune a Fondului la Madrid.
Instituţia internaţională se aşteaptă la o creştere economică anuală în Spania de 1,5-2% pe termen mediu.

Totodată, este esenţial ca Madridul să îndeplinească obiectivele asumate pentru reducerea deficitului bugetar, a concluzionat FMI la finalul consultărilor anuale cu autorităţile spaniole.

Spania s-a angajat să economisească 15 miliarde de euro în perioada 2010-2011 prin reducerea cheltuielilor.

Rata şomajului din Spania a depăşit în primul trimestru pragul de 20%, urcând de la 18,8% în ultimele trei luni ale anului trecut la 20,05%, potrivit institutului naţional de statistică.

Rata şomajului creşte continuu în Spania începând cu al treilea trimestru din 2007, când a atins un prag istoric de 7,95%. Statul a intrat în recesiune la sfârşitul anului 2008, din cauza problemelor economice globale şi prăbuşirii pieţei imobiliare.

Banca Spaniei a preluat sâmbătă controlul Cajasur, o instituţie de credit din sudul ţării, controlată de Biserica Catolică, iar costurile totale ale salvării acesteia ar putea ajunge la 2,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor cotidianului spaniol Expansion. Deşi Cajasur controlează sub 0,6% din activele totale ale sistemului bancar spaniol, situaţia a amplificat temerile investitorilor privind stabilitatea sectorului financiar al ţării.
Potrivit FMI, economia Spaniei ar putea stagna pe fondul interacţiunii dintre cererea privată şi consolidare fiscală," în special dacă reformele de întârire a competivităţii şi a creşterii sunt timide."


"Condiţiile pe piaţa financiară s-ar putea deteriore, ceea ce va ridica costurile de împrumut atât pentru guvern, cât şi pentru sectorul privat,"se arată în raportul FMI.




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica Spania acord cu FMI
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close