Antena 3 CNN Economic Biz News Începerea lucrărilor la noile reactoare de la Cernavodă ar putea întârzia până în 2012 (VIDEO)

Începerea lucrărilor la noile reactoare de la Cernavodă ar putea întârzia până în 2012 (VIDEO)

Începerea lucrărilor la noile reactoare de la Cernavodă ar putea întârzia până în 2012 (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
12 Aug 2010   •   23:41

Statul îşi dă din nou cu stângu-n dreptu' pe bani mulţi. Începerea lucrărilor la noile reactoare de la Cernavodă ar putea întârzia până în 2012. Între timp, românii riscă să se confrunte cu cele mai mari scumpiri la energie din cauza centralelor termoelectrice care fie trebuie închise, fie puse să plătească penalităţi usturătoare de mediu. Iar bulibăşeala din domeniul energetic, despre care ministrul
Economiei nici nu vrea să discute, ne-ar putea costa cu până la 70 la sută mai mult la factura de curent electric.

Anul acesta trebuia începută construcţia reactoarelor 3 si 4, proiect evaluat la patru miliarde de euro. În loc de cea mai mare investiţie, ne-am trezit cu noi amânări. Ba mai mult, cei şapte investitori implicaţi discută prelungirea acordului semnat în 2008. Astfel, investiţia nu poate fi făcută deşi se discută despre ea de mai bine de doi ani.

Nu e prima oară când se discută aceste cote. Statul român s-a răzgândit de două ori şi a trecut de la 20 la sută la 51 la sută. Adică s-a obligat la cheltuieli de două miliarde de euro, bani pe care nu-i are nici măcar pentru salariile şi pensiile românilor.

La începutul anului trecut a fost pusă pe picioare compania de proiect EnergoNuclear, unde a fost numit ca şef Dan Ionescu, membru al PD-L, de meserie inginer de aviaţie. El a fost de curând schimbat cu Dragoş Popescu, director din cadrul Nuclearelectrica.

Problema nu e doar a statului român. Deşi nimeni nu şi-a arătat intenţia de retragere din proiect, multe dintre companiile implicate se confrunta cu probleme majore. ArcelorMittal, de exemplu, a înregistrat anul trecut cea mai mare pierdere din România pe fondul prăbuşirii preţului la oţel şi a cererii.

Spaniolii de la Iberdrola s-au văzut nevoiţi să-şi reducă bugetele de investiţii din mai multe ţări. Iar cehii de la CEZ, grup care deţine 9,15 procente din proiectul celor două reactoare, au început să renunţe la anumite investiţii din ţară.

Întârzierile ar putea afecta chiar securitatea energetică a ţării. Nu de alta, dar în 2026 unitatea UNU trebuie închisă. În plus, peste 40 la sută din energie este asigurată de complexele energetice cu mari probleme de mediu.

Peste un an şi jumătate statul va trebuie să le închidă. Dacă nu, ele vor fi amendate, costuri care se vor reflecta în facturile românilor.

În momentul de faţă, nimeni nu ia în calcul o finalizare a construcţiei noilor reactoare mai devreme de 2017-2018.



Observator


×
Subiecte în articol: reactoare Cernavoda lucrari
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close