Antena 3 CNN Economic Biz News Jeffrey Franks: România ar putea primi o tranşă suplimentară de la FMI. Banii vor intra la BNR

Jeffrey Franks: România ar putea primi o tranşă suplimentară de la FMI. Banii vor intra la BNR

Jeffrey Franks:  România ar putea primi o tranşă suplimentară de la FMI. Banii vor intra la BNR
Sursa foto: Foto: Intact Images
25 Oct 2010   •   12:20

România ar putea primi până la sfârşitul lunii decembrie o nouă tranşă de la FMI, a anunţat şeful misiunii FMI în România, în urma unei întâlniri cu oficialii BNR. Jeffrey Franks a precizat că banii vor intra în rezerva BNR. Delegaţia FMI se întâlneşte luni cu mai mulţi oficiali ai statului român, printre care şi lideri ai sindicaliştilor şi reprezentanţi ANAF.

"Ei (BNR) ar urma să primească o tranşă suplimentară până la finele anului. Prin urmare, cred că poziţia băncii centrale este foarte bună", a declarat Franks, citat de Mediafax. Şeful misiunii FMI în România a discutat cu reprezentanţii băncii centrale probleme legate de politica monetară.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional se întâlneşte luni cu mai mulţi oficiali ai statului român. Primul care a purtat discuţii cu oficialii FMI a fost guvernatorul Băncii Naţionale. Reprezentanţii fondului au programate întâlniri cu delegaţii ale sindicaliştilor şi reprezentanţii ANAF.

Una dintre problemele discutate de reprezentanţii Fondului cu oficialii români este cea a arieratelor neplătite de Guvern. FMI s-a limitat în acest caz numai la derogări, iar companiile private nu şi-au primit banii nici acum.

O altă problemă care va fi inclusă în discuţiile din această săptămână este restructurarea companiilor de stat, cu precădere cele din Ministerul Transporturilor. Deşi delegaţia condusă de Jeffrey Franks a avut discuţii cu ministrul Economiei, Ion Ariton, despre privatizarea companiilor de stat, soluţiile pentru eficientizarea acestora nu au fost definitivate.

Probleme există pentru Executiv şi la nivelul salariului minim pe economie. Deşi Guvernul condus de Emil Boc dorea ca salariul minim să fie de 640 de lei, Jeffrey Franks a declarat că trebuie analizat foarte serios impactul unei asemenea măsuri asupra bugetului. Nici în privinţa deficitului bugetar, cerinţele Guvernului nu au fost acceptate. Reprezentanţii Fondului nu au fost de acord cu un nivel mai mare de 4,4% din Produsul Intern Brut.

În cea de-a doua parte a lunii decembrie, boardul FMI va decide dacă România va primi o nouă tranşă din acordul de împrumut, pe baza evaluării misiunii Fondului, care se încheie pe 1 noiembrie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI şi UE în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro. Ţara noastră a primit până acum de la FMI tranşe în valoare de 11,6 miliarde de euro.


×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks Delegatia FMI BNR
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close