Antena 3 CNN Economic Biz News Legea Business Angels, adoptată de Parlament. Ce facilităţi fiscale există pentru investitorii "business-angel"

Legea Business Angels, adoptată de Parlament. Ce facilităţi fiscale există pentru investitorii "business-angel"

Legea Business Angels, adoptată de Parlament. Ce facilităţi fiscale există pentru investitorii "business-angel"
Sursa foto: Foto:globe-views.com
16 Mai 2015   •   19:04

Legea Business Angels a fost în sfârşit adoptată de Parlamentul României. Se spune că ar fi cea mai modernă lege la nivel global. Documentul încurajează finanţarea firmelor mici de către investitori individuali.

Investitorii de tip business angel vor beneficia de-acum şi în România de o serie de facilităţi fiscale, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens.

Mare avantaj al acestei legi este însă al antreprenorilor care vor beneficia de întreg suportul investitorilor business angels.

"Un antreprenor care e la început de drum nu va fi bancabil şi atunci nu poate să ia un credit de la o bancă sau de la un fond de investiţii. Atunci, un business angel care crede într-o idee, care vede oportunitatea într-un start-up, într-un tânăr cu o idee dintr-un domeniu inovator, îşi va risca proprii bani", a spus Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor.

"S-a stabilit prin legislaţie un plafon minimal de 3.000 de euro. În realitate, investiţiile business angel nu sunt la acest nivel atât de mic, pentru că 3.000 de euro de cele mai multe ori nu face neapărat o diferenţă mare din perspectiva financiară. Poate să zic că sunt afaceri foarte mici, dar, în general, investiţiile sunt în gama 20-50 de mii de euro", a spus Marius Ghenea, senior advisor 3TS Capital Partners, business angel.
Însă tinerii vor primi mai mult decât bai pentru afacerile lor.

"În zona de business angels nu este doar finanţare pură, ci este şi putin transfer de know-how. În general, cei care sunt business angels investesc în zone pe care le cunosc cât de cât, pe care le miros", a afirmat Dragoş Anastasiu, general manager Grupul Eurolines.

În România, peste 90% dintre IMM-uri se autofinanţează - un procent îngrijorător. Dar antreprenorii români cu experienţă speră ca în primul an de la implementarea acestei legi investitorii de tip business angels să finanţeze în jur de 500 de afaceri, cu sume totale de până la 10 milioane de euro.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close