Antena 3 CNN Economic Biz News Leul românesc, regele valutelor din Europa. Moneda naţională este cea mai PERFORMANTĂ din UE

Leul românesc, regele valutelor din Europa. Moneda naţională este cea mai PERFORMANTĂ din UE

Leul românesc, regele valutelor din Europa. Moneda naţională este cea mai PERFORMANTĂ din UE
de O.P.    |    04 Noi 2013   •   06:26

Românii nu domină topurile europene la capitolul nivel de trai, dar, în schimb, leul dă clasă multor valute din Europa. După primele 10 luni ale anului, leul a devenit cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană, fiind singura care înregistrează o creştere în faţa euro.

La finele primelor zece luni din 2013, leul a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3% faţă de moneda europeană, comparativ cu valoarea lui de la începutul anului. Este singura monedă din Uniunea Europeană care marchează o apreciere faţă de moneda unică. 

În afară de leu, kuna croată a rezistat cel mai bine în faţa euro cu o scădere de doar 0,6%. În acelaşi interval, forintul ungar a scăzut cu aproximativ 1,42% iar zlotul şi coroana cehă s-au depreciat cu circa 2,7% fiecare.

Cel mai prost a evoluat lira sterlină, care a piedut de la începutul anului aproximativ 4,2% din valoare.

La rândul său, euro s-a apreciat cu aproape 3% faţă de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia de la începutul anului. Totul din cauza blocajului parţial al activităţii Guvernului american.

×
Subiecte în articol: valuta leu euro
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close