Antena 3 CNN Economic Biz News Marea Britanie neagă că va cere G20 crearea unui pachet de stimuli de 2 trilioane de dolari

Marea Britanie neagă că va cere G20 crearea unui pachet de stimuli de 2 trilioane de dolari

Marea Britanie neagă că va cere G20 crearea unui pachet de stimuli de 2 trilioane de dolari
Sursa foto: finantare mondiala
30 Mar 2009   •   06:25

O schiţă a unui comunicat G20 arată că Marea Britanie vrea să solicite grupului principalelor economii, cu ocazia summitului de la Londra, să ofere stimuli economici de 2.000 miliarde dolari, a anunţat publicaţia germană Der Spiegel, potrivit Reuters.

Este neclar cât din cele 2.000 miliarde dolari va consta în cheltuieli noi din partea G20, în contextul în care membrii grupului au luat deja măsuri individuale de stimuli cu o valoare totală apropiată de acest nivel.

Der Spiegel a precizat că, în schiţa comunicatului, cifra de 2.000 miliarde dolari era trecută în paranteze, ceea ce arată că este o propunere a Marii Britanii ce nu a fost încă aprobată de întregul grup.

Potrivit schiţei de comunicat, pachetul ar stimula creşterea economică cu 2 puncte procentuale şi ar crea locuri de muncă pentru 19 milioane persoane.

Marea Britanie a solicitat, de asemenea, grupului să stabilească o ţintă clară de creştere la nivel mondial pentru 2010, deşi nu a inclus un obiectiv specific în schiţă, a mai anunţat Der Spiegel.

Premierul britanic, Gordon Brown, care va găzdui summitul G20 din 2 aprilie, a spus că se aşteaptă ca liderii mondiali să facă "tot ce este necesar" pentru a crea locuri de muncă şi a impulsiona creşterea economică.

Pe de altă parte însă presa engleză scrie că publicarea în media germană a planului de ajutor economic social nu este o scăpare, ci un act deliberat de sabotaj din partea guvernului german, al cărui cancelar Angela Merkel are o poziţie mai precaută cu privire la iniţiativele fiscale necesare pentru impulsionarea economiei naţionale decât Gordon Brown, cel care va prezida summitul.
În plus, un purtător de cuvânt al executivului de la Londra arăta că documentul publicat este ?vechi şi cu cifre depăşite?. De asemenea, cele 2 trilioane de dolari ar fi o estimare al FMI a măsurilor de stimulare deja introduse de ţările G20 şi că alţi bani nu sunt necesari. Comentariile acestea nu au făcut decât să alimenteze speculaţiile că premierul britanic a fost forţat să renunţe la panurile sale ambiţioase de opoziţia internaţională, condusă de Franţa şi Germania.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel summit G20 Gordon Brown FMI
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close