Antena 3 CNN Economic Biz News O treime din cheltuielile casnice ale românilor, alocată alimentelor şi băuturii

O treime din cheltuielile casnice ale românilor, alocată alimentelor şi băuturii

O treime din cheltuielile casnice ale românilor, alocată alimentelor şi băuturii
Sursa foto: Foto: customersrock.wordpress.com
28 Iun 2011   •   08:40
Românii dau cei mai mulţi bani pentru alimente şi băuturi dintre toţi locuitorii ţărilor din UE, raportat la salariile pe care le primesc. Alocăm acestui consum peste o treime din cheltuielile casnice, spun statisticile europene. Numărul este dublu faţă de media din Uniune.

Alimentele, băuturile alcoolice şi cele non-alcoolice însumează aproape 34% din cheltuielile de uz casnic. Dintre acestea, 26,6% merg către alimente, 2,5% către băuturi non-alcoolice, iar 2,2% sunt destinate băuturilor alcoolice. Restul de 2,8% reprezintă serviciile de catering.

Media europeană este la jumătate: 11,9 % pentru alimente, 1,2% pentru băuturi non-alcoolice şi 1,5% pentru băuturi alcoolice. Europenii dau mai mulţi bani pe catering: 6,9%.

La cheltuielile pentru alimente, România e fruntaşă, cu 26,6% din sumele alocate pentru uz casnic. Urmează Lituania, cu circa 23% şi Bulgaria cu 21%.

Suntem în top şi la achiziţia băuturilor răcoritoare. Cumpărăturile noastre reprezintă 2,5% din cheltuieli. Cu greu ne-au întrecut ungurii, cu 2,6%. La capitolul băuturi alcoolice, suntem departe de podium. Ne-au depăşit estonienii, care dau pentru alcool 5,8% din sumele alocate gospodăriei. Urmează ungurii şi lituanienii, cu câte 5%.
 

×
Subiecte în articol: Eurostat România UE alimente
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close