Antena 3 CNN Economic Biz News Oficial BERD: Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare

Oficial BERD: Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare

Oficial BERD: Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare
Sursa foto: Foto: Shutterstock
24 Feb 2012   •   18:39

Europa de Est continuă să fie expusă riscului unei crize de creditare, în condiţiile în care băncile occidentale reduc finanţarea pentru a respecta reglementările mai stricte referitoare la capital, chiar şi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) le-a oferit împrumuturi avantajoase, potrivit BERD, citat de Mediafax.
   
Criza datoriilor din zona euro s-a extins în estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare, afectând redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009.
   
"Împrumuturile pe termen de trei ani, în valoare de 489 miliarde de euro, acordate de BCE băncilor au acontribuit la evitarea unui dezastru major, dar creşterea economică încetineşte, iar creditele sunt greu de obţinut", a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de ţară la BERD în Londra, într-un interviu acordat Bloomberg.
   
Nagy a spus că BERD este foarte mulţumită că BCE a făcut în sfârşit ceea ce ar trebui să facă o bancă centrală.
   
"Dar din cauza evoluţiei economiilor, a fluxurilor de capital şi a finanţării comerţului, suntem foarte precauţi în a susţine că am ieşit din zona de pericol", a avertizat el.
   
Pieţele financiare est-europene şi-au revenit în acest an, datorită aşteptărilor că încetinirea creşterii economice din zona euro va fi mai puţin gravă decât s-a anticipat.
   
Bănci occidentale precum UniCredit, Erste şi Societe Generale, care controlează circa trei sferturi din industria bancară a Europei de Est, vând active şi îşi majorează capitalul pentru a respecta reglementările mai stricte, reducând în schimb finanţarea populaţiei şi companiilor din regiune.
   
BCE urmează să lanseze o a doua rundă de operaţiuni de refinanţare pe termen lung, pe 29 februarie.

Condiţiile de finanţare încă se deteriorează în Europa Centrală, economiile balcanice şi cele baltice, în timp ce Polonia pare mai protejată datorită creşterii economice solide şi a creşterii bazei depozitelor, potrivit unui proiect de raport al BERD obţinut de Bloomberg.


×
Subiecte în articol: Europa de Est banca centrala europeana
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close