Antena 3 CNN Economic Biz News Oficialii FMI, din nou în România. Franks: E nevoie de o evaluare pentru majorarea salariului minim

Oficialii FMI, din nou în România. Franks: E nevoie de o evaluare pentru majorarea salariului minim

Oficialii FMI, din nou în România. Franks: E nevoie de o evaluare pentru majorarea salariului minim
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Oct 2010   •   08:16

Oficialii Fondului Monetar Internaţional au venit din nou în România, unde vor discuta cu autorităţile de la Bucureşti despre bugetul pe anul viitor, dar şi despre posibilitatea semnării unui nou acord. Nu este exclus ca oficialii români să negocieze şi scăderea cotei unice de impozitare şi a contribuţiilor sociale.

Delegaţia FMI va discuta cu autorităţile de la Bucureşti, în primul rând despre bugetul pe anul viitor. Acesta trebuie să ţină cont de ţinta de deficit bugetar pe 2011, de 4,4% din PIB.

Evaluare pentru majorarea salariului minim

Potrivit Mediafax, la intrarea în sediul Ministerului Muncii, Jeffrey Franks a declarat că sunt întârzieri în ceeea ce priveşte legea salarizării unitare şi cea a pensiilor, dar a arătat că speră că acestea să fie recuperate.

Şeful misiunii FMI susţine că ştie că au fost făcute presiuni privind majorarea salariului minim şi că acest lucru ar putea fi un avantaj, dar că trebuie făcută o evaluare pentru a vedea cu exactitate ce înseamnă o eventuală majorare întrucât aceasta ar putea avea efecte dăunătoare pentru economie.

Un nou acord ar putea fi semnat

Oficialii vor lua în calcul şi posibilitatea încheierii unui nou acord, cu toate că specialiştii români sunt de părere că nu ne trebuie un alt împrumut.

"Este clar că în momentul de faţă România nu mai are nevoie de împrumut de la FMI. Nu mai are nevoie, fiindcă rezervele băncii centrale sunt suficient de puternice pentru a putea asigura în perioada următoare o stabilitate a cursului şi pentru a acoperi deficitul balanţei de plăţi", a declarat pentru Jurnalul Naţional, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Cu toate acestea, preeşdintele Traian Băsescu a vorbit în repetate rânduri despre eun acord de tip preventiv.

Scăderea contribuţiilor sociale

Guvernul va negocia cu FMI şi scăderea contribuţiilor sociale de la 44 la 41 la sută pentru fiecare angajat, dar şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16 la 12 procente - susţin surse citate de Gândul.

Însă cele două măsuri ar crea o gaură de circa 2,2miliarde de euro în bugetul de stat - ceea ce nu va fi pe placul FMI.

Pentru a-i convinge însă pe experţii Fondului că măsura este bună şi nu afectează bugetul, oficialii români ar putea propune impozitarea tuturor pensiilor şi scăderea indemnizaţiilor care se acordă mamelor.

Jurnaliştii de la Financiarul scriu în ediţia de astăzi că Executivul Boc  nu a reusit până acum să folosească niciun ban din împrumuturile de la FMI şi Banca Mondială pentru investiţii.

Delegaţia FMI, din nou în România





×
Subiecte în articol: FMI vizita delegatie evaluare acord
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close