Antena 3 CNN Economic Biz News Paguba de la Marea Neagră: Contractul cu Sterling sustrage statului român miliarde de dolari

Paguba de la Marea Neagră: Contractul cu Sterling sustrage statului român miliarde de dolari

Paguba de la Marea Neagră: Contractul cu Sterling sustrage statului român miliarde de dolari
Sursa foto: sterling
06 Feb 2009   •   13:18

Guvernul a hotărât ca actul adiţional al contractului dintre Agenţia Resurselor Minerale şi canadienii de la Sterling să fie desectretizat. Anexele au fost publicate deja pe siteul agenţiei. Contractul respectiv permite exploatarea resurselor din zona Insulei Şerpilor, acum, după decizia Tribunalului de la Haga. Experţii executivului caută soluţii să anuleze contractul, dar există clauze care fac foarte dificil un astfel de demers.
Contractul semnat de statul român cu firma Sterling Resources pe 30 de ani, cu posibilitate de extindere pentru încă 15 ani, bagă în buzunarul firmei canadiene miliarde de dolari. Statului îi revine doar o redevenţă care poate varia între 3,5 şi 13,5% din valoarea producţiei. Puţinii banii vor ajunge în visteria statului în minim doi ani. Taxa variază în funcţie de producţia trimestrială: 3,5% pentru maxim 10 milioane de metri cubi şi 13% pentru peste 200 de milioane de metri cubi.
Actul adiţional al contractului semnat cu Sterling Resources, până acum secret, scoate la iveală paguba suferită de statul român. În afara unei redevenţe infime, România nu are prea mari avantaje financiare. Practic, potrivit acestui document, compania canadiană este obligată să cheltuie anual 50.000 de dolari, pe perioada rămasă de explorare. Mai exact, în următorii doi-trei ani, cât timp Sterling doar va explora, va scoate din buzunar 50.000 de dolari. În plus, canadienii sunt nevoiţi să facă investiţii în două sonde în valoare totală de 8 milioane de dolari. Abia după ce compania va începe să producă este obligată la plata unei redevenţe.
În actul adiţional este clar menţionat faptul că Sterling are dreptul de a face operaţiuni petroliere de exploatare pe suprafaţa aflată în litigiu la Haga imediat după ce Curtea Internaţională dă o sentinţă definitivă. Asta înseamnă că, în acest moment, aproape jumătate din suprafaţa câştigată la Haga aparţine companiei Sterling Resources. Singura pârghie pe care statul român o are acum pentru a schimba contractul ar fi împiedicarea obţinerii acordului de mediu de către Sterling. Astfel, canadienii nu ar putea să înceapă exploatarea propriu-zisă.
Sterling Resources nu va putea să transfere, total sau parţial, unei persoane sau companii vreunul din drepturile, privilegiile, îndatoririle sau obligaţiile asumate prin acordul cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), fără încuviinţarea scrisă a Agenţiei.
HOTARAREA DE GUVERN 1446/2008
NOTA DE FUNDAMENTARE LA HG 1446/2008
ORDIN PRIVIND DECLASIFICAREA CONTRACTULUI DE EXPLORARE ANRM - STERLING RESOURCES Ltd
CORESPONDENTA DINTRE ANRM SI STERLING RESOURCES Ltd CU PRIVIRE LA DECLASIFICAREA CONTRACTULUI
ACTUL ADITIONAL NR. 11 LA CONTRACTUL DE EXPLORARE SI IMPARTIRE A PRODUCTIEI PENTRU PERIMETRELE XIII PELICAND SI XV MIDIA
Antena3

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close