Antena 3 CNN Economic Biz News Ponta: O altă companie vrea să înceapă explorări de anul viitor. Chevron nu se retrage din România

Ponta: O altă companie vrea să înceapă explorări de anul viitor. Chevron nu se retrage din România

Ponta: O altă companie vrea să înceapă explorări de anul viitor. Chevron nu se retrage din România
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    22 Oct 2013   •   09:42

Chevron nu se retrage din România, iar Guvernul e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, a anunţat premierul Victor Ponta, luni seara, aflat în vizită la Washington.


În plus, premierul spune că mai este o altă companie care intenţionează să înceapă explorări de anul viitor. 

Ponta spune că exploatarea gazelor de şist va aduce avantaje economice uriaşe României. El a dat ca exemplu Statele Unite, unde preţul gazelor este mult mai mic decât în Europa.

Managerul Chevron spune că la Pungeşti, explorarea gazelor de şist se va relua în momentul în care toată lumea va înţelege că metodele folosite sunt sigure.

Premierul a dat asigurări că nicio companie nu va trece la exploatarea propriu-zisă fără să îndeplinească toate condiţiile de mediu, iar acest lucru se va întâmpla în cazul Chevron abia peste câţiva ani.
 
Între timp, exploatarea gazelor de şist de la Pungeşti este sistată  până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune şi sigure, după cum susţine Tom Holst, managerul Chevron pentru România.
 
Chevron s-a retras de la Pungeşti joia trecută, în urma protestelor organizate de localnici.

Consilierii locali au hotărât să organizeze pe 24 noiembrie un referendum în legătură cu exploatarea gazelor de şist, dar nici asta nu i-a convins pe oameni să renunţe la protest.

Chevron confirmă suspendarea activităţilor de la Siliştea. Protestatarii: Noi nu plecăm de aici!

Oamenii sunt hotărâţi să continue protestele şi cer Guvernului să dea o lege care să interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Aproximativ 100 de persoane din Siliştea (Vaslui) au protestat, joi, în zona în care Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist.

Tot acolo, peste 500 de persoane au protestat, miercuri. În timpul manifestaţiei, mai mulţi localnici au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Şi marţi, zeci de localnici, inclusiv preoţi, au protestat după ce reprezentanţi ai companiei Chevron şi-au făcut apariţia în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist.

Luni, aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat la Vaslui, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, şi au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, unde compania Chevron vrea să monteze prima sondă, pentru a începe explorarea gazelor de şist.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.
 
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea.
 
Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.


×
Subiecte în articol: chevron Victor Ponta
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close