Antena 3 CNN Economic Biz News Portugalia va cere sprijinul UE şi FMI dacă nu va fi aprobat bugetul pe 2011

Portugalia va cere sprijinul UE şi FMI dacă nu va fi aprobat bugetul pe 2011

Portugalia va cere sprijinul UE şi FMI dacă nu va fi aprobat bugetul pe 2011
Sursa foto: Foto: n-tv.de
18 Oct 2010   •   09:57

Portugalia va cere sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi FMI dacă Parlamentul nu va aproba bugetul pentru 2011, a declarat ministrul de Finanţe Fernando Teixeira dos Santos, informează Mediafax.

Ministrul portughez a adăugat că nu ştie ce măsuri de austeritate ar mai putea fi luate dacă scepticismul investitorilor va persista.
   
Guvernul socialist a inclus măsuri drastice de austeritate în proiectul de buget, precum majorarea taxei pe valoarea adăugată cu două puncte procentuale, la 23%, şi reducerea salariilor cu 5%, dar trebuie să obţină sprijinul opoziţiei pentru aprobarea acestuia, transmite Reuters.
   
Teixeira dos Santos a fost întrebat de publicaţia Publico dacă măsurile de austeritate prevăzute în buget vor fi şi ultimele, iar el a replicat că nu ştie ce altceva s-ar mai putea face.

"Sper şi am încredere că aceste măsuri vor avea un impact imediat, dar trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Pieţele nu se mai satură de măsuri de austeritate de acest tip", a spus ministrul.
   
Spreadul obligaţiunilor portugheze a atins un maxim istoric la sfârşitul lunii septembrie, din cauza temerilor legate de capacitatea guvernului de a reduce deficitul bugetar.
   
Guvernul intenţionează să reducă în 2011 deficitul bugetar la 4,6% din PIB, de la un nivel estimat pentru acest an de 7,3%.
   
Teixeira dos Santos a arătat că cea mai mare îngrijorare a pieţei este că proiectul nu va fi aprobat în Parlament şi se va declanşa astfel o criză politică.


×
Parteneri
Volodimir Zelenski, întâlnire cu Regele Charles la Londra | LIVE
x close