Antena 3 CNN Economic Biz News Premierul britanic cere un control bancar internaţional mult mai strict

Premierul britanic cere un control bancar internaţional mult mai strict

Premierul britanic cere un control bancar internaţional mult mai strict
Sursa foto: gordon brown
28 Feb 2009   •   17:42

Premierul britanic Gordon Brown a cerut o supraveghere mai strictă a sistemului bancar, spunând că niciunui fond de investiţii cu risc ridicat - hedge fund şi niciunui paradis fiscal nu ar trebui să îi fie permis să se strecoare printre fisuri .
În cadrul unui discurs de la Forumul Naţional al Partidului Laburist de la Bristol, premierul britanic a cerut ca mandatul mondial al instituţiilor internaţionale să fie extins, astfel încât să creeze creştere economică şi locuri de muncă, mai ales pentru cele mai sărace ţări ale lumii.
"Vreau ca noi să facem ceea ce a fost susţinut de ţara noastră încă de acum câţiva ani. Să avem o supraveghere globală a ceea ce este un sistem mondial în umbră. Nu vreau să existe ascunzători pentru vehicule speciale de investiţii, pentru fonduri de protecţie împotriva riscurilor sau pentru paradisuri fiscale", arăta Brown, citat de Reuters.
Marea Britanie va găzdui în 2 aprilie o reuniune a liderilor statelor grupului informal al celor 20 de ţări cele mai industrializate ale lumii - G20-, în condiţiile în care se accentuează presiunile asupra autorităţilor de decizie pentru creşterea transparenţei sistemului financiar.
"Pentru că ne confruntăm cu o problemă globală a 'rateurilor' bancare, analizăm acum împreună cu colegii noştri internaţionali cum anume am putea aduce sub supraveghere un sistem bancar aflat în umbră", declara Brown.
Brown a avut cuvinte dure la adresa bancherilor ale căror practici instabile de creditare şi cultura primelor au adus sistemul financiar internaţional în prag de faliment.
"Unele practici nu pot fi apărate şi ar trebui ca acum să fie eradicate", a spus şeful guvernului britanic. "Este timpul să fixăm reguli noi pentru băncile din toate ţările", consideră Gordon Brown.
Premierul britanic a spus că guvernul analizează căile legale prin care ar putea recupera unele dintre plăţile făcute directorilor de bănci care au demisionat, în contextul în care instituţiile pe care le-au condus erau salvate anul trecut cu banii contribuabililor.
Guvernul s-a confruntat cu critici dure după ce s-a aflat că fostul director executiv al grupului Royal Bank of Scotland (RBS), Fred Goodwin, ia o pensie anuală de circa 700.000 lire sterline. RBS a anunţat pierderi mai mari de 24 miliarde lire sterline pentru 2008, cele mai mari din istoria companiilor din Marea Britanie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close