Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul petrolului a explodat, după ce UE a impus un embargo fără precedent Iranului

Preţul petrolului a explodat, după ce UE a impus un embargo fără precedent Iranului

Preţul petrolului a explodat, după ce UE a impus un embargo fără precedent Iranului
Sursa foto: Foto: heatingoil.com
23 Ian 2012   •   19:00

Preţul petrolului a crescut, luni, cu peste un dolar după ce statele Uniunii Europene au decis să impună un embargo petrolier gradual, fără precedent, împotriva Iranului, iar autorităţile de la Teheran au ameninţat din nou că vor bloca strâmtoarea Ormuz, calea de acces în Golful Persic, informează Reuters.
   
Aprecierea cotaţiilor este susţinută şi de deprecierea dolarului.
   
La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pieţei londoneze, era tranzacţionat în creştere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril.
   
Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, după un maxim al şedinţei de 99,8 dolari pe baril.
   
UE a decis luni interzicerea imediată a tuturor noilor contracte cu Iranul în sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, până la 1 iulie, pentru a permite ţărilor dependente de petrolul iranian să se reorienteze.
   
Iranul vinde în statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales în Italia, Spania şi Grecia.
   
Un membru important al Parlamentului iranian a ameninţat că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz, punctul de intrare în Golful Persic, în cazul în care noile sancţiuni vor bloca exporturile de petrol ale ţării. El a reiterat astfel avertismente anterioare ale autorităţilor de la Teheran.
   

×
Subiecte în articol: Teheran pret petrol UE
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close