Antena 3 CNN Economic Biz News Război între RUSIA şi Europa. Atac dur la adresa UE: "Vor doar RĂZBUNARE". Consecinţele le vom plăti cu toţii

Război între RUSIA şi Europa. Atac dur la adresa UE: "Vor doar RĂZBUNARE". Consecinţele le vom plăti cu toţii

Război între RUSIA şi Europa. Atac dur la adresa UE: "Vor doar RĂZBUNARE". Consecinţele le vom plăti cu toţii
de O.P.    |    10 Iun 2014   •   09:36

Rusia şi Ucraina nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, dar discuţiile vor continua marţi seara sau miercuri dimineaţa, la Bruxelles, a anunţat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Toate punctele au fost discutate", "au fost propuse soluţii", iar "discuţiile vor fi reluate marţi seara sau miercuri dimineaţa", la Bruxelles, a declarat Oettinger, după şapte ore dificile de negocieri.

Dosarul energetic afecteaza relatiile dintre Moscova si Bruxelles, care a obligat Bulgaria sa intrerupa lucrarile de constructie la gazoductul South Stream. Condus de catre gigantul rus Gazprom si grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmeaza sa asigure legatura intre Rusia si Bulgaria via Marea Neagra, ocolind Ucraina, dupa care sa continue catre Grecia si Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia si Austria. "Bruxelles-ul este ghidat de dorinta de a pedepsi, de a se razbuna", a denuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez, Erkki Tuomioja. "Recent, am auzit la Bruxelles ca negocierile asupra South Stream vor fi inghetate atata timp cat Rusia nu va recunoaste autoritatile de la Kiev. Considerati ca asa ceva este constructiv?", a spus seful diplomatiei ruse, care, intre altele, a apreciat drept "contraproductiva" extinderea NATO spre Est.

Gazprom şi Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013 şi aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

De asemenea, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord asupra preţului şi cantităţilor de livrare a gazelor ruseşti către Naftogaz. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achiziţionat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu îşi va achita până marţi seara datoriile la gaze şi factura pentru iunie.

Ucrainenii refuză să accepte preţul fixat de Rusia după instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

Cu toate acestea, noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, pare hotărât să detensioneze rapid relaţiile cu Moscova şi şi-a dat o săptămână pentru a restabili liniştea în estul ţării sale.

Astfel, începând de duminică, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima dată de la înlăturarea de la putere, la sfârşitul lui februarie, a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici şi alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie, la capătul unui referendum considerat ilegal de occidentali.

Negocierile se desfăşoară cu uşile închise între ambasadorul Rusiei Mihail Zubarov şi ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin, în prezenţa unui reprezentant al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

×
Subiecte în articol: South Stream Gazprom
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close