Antena 3 CNN Economic Biz News Retragerile de capital din Spania au depăşit 120 miliarde de euro în 2012

Retragerile de capital din Spania au depăşit 120 miliarde de euro în 2012

Retragerile de capital din Spania au depăşit 120 miliarde de euro în 2012
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Iun 2012   •   18:16

Retragerile de capital din Spania ale investitorilor au depăşit un nivel record de 120 de miliarde de euro în acest an, potrivit datelor publicate vineri de banca centrală spaniolă, ceea ce reflectă neliniştea provicată de situaţia dificilă în care se află economia ţării, informează AFP.
   
Suma marchează un record de la începutul acestei serii statistice, lansată în 1990, şi arată că investitorii spanioli şi străini au preferat să îşi plaseze fondurile în străinătate.
   
Spania este afectată de neîncrederea pieţelor, care sunt îngrijorate în privinţa capacităţii ţării de echilibrare a finanţelor publice, în timp ce băncile şi regiunile autonome sunt vulnerabile, din cauza spargerii unei bule speculative în sectorul imobiliar, în 2008.
   
Retragerile de capital au atins 121,9 miliarde de euro în acest an, sumă aproape dublă faţă de cea de 68,3 miliarde de euro atinsă pe ansamblul anului trecut.
   
În intervalul ianuarie-aprilie 2011, Spania a înregistrat un sold pozitiv de 24,2 miliarde de euro în balanţa sa financiară, excluzând plasamentele Băncii Spaniei.
   
Doar în luna aprilie a acestui an, ieşirile de capital din Spania au atins 26,6 miliarde de euro, faţă de un sold pozitiv de 3,3 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.
   
Este vorba în principal de fonduri ale investitorilor străini, sub formă de împrumuturi şi depozite, precum şi portofolii de acţiuni şi obligaţiuni.
   
Bursa din Madrid a pierdut la rândul ei 20% din capitalizare, de la începutul acestui an, iar volumul datoriilor publice deţinute de investitorii străini era în aprilie de numai 37%, faţă de 53,7% în urmă cu un an.
   

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close