Antena 3 CNN Economic Biz News România este fruntaşă în clasamentul UE pe inflaţie

România este fruntaşă în clasamentul UE pe inflaţie

România este fruntaşă în clasamentul UE pe inflaţie
Sursa foto: Foto: Antena 3
15 Oct 2010   •   14:57

România se menţine pe primul loc în clasamentul statelor UE privind rata anuală a inflaţiei din luna septembrie. Preţurile au urcat pe piaţa românească de 3,5 ori mai puternic decât în UE, informează Mediafax. Locurile 2 şi 3 şi păstrează distanţa faţă de prima clasată, România, cu cifre mult mai mici.

Potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, inflaţia anuală din România a fost în septembrie de 7,7%, faţă de 2,2% în UE, respectiv 1,8% în zona euro. Ţara noastră este urmată în top de Grecia, cu o creştere medie de 5,7% a preţurilor, şi de Estonia, cu 3,8%.

În Ungaria, inflaţia anuală s-a plasat în septembrie la 3,7%, iar în Bulgaria la 3,6%. Polonia şi Cehia, cu 2,5%, respectiv 1,8%, se regăsesc la mijlocul clasamentului, apropiate de media UE.

Pe piaţa din Germania, preţurile au crescut cu 1,3%, în Italia cu 1,6%, în Franţa şi în Austria cu 1,8%, iar în Portugalia cu 2%. Irlanda a înregistrat o rată negativă a inflaţiei de -1%, iar în Letonia produsele şi serviciile s-au scumpit cu 0,3%.

În luna iulie, rata inflaţiei a sărit în România, la 7,1%, faţă de 4,3% , cât era în iunie. Creşterea a fost determinată de mărirea TVA de la 19% la 24%.

×
Subiecte în articol: România UE inflatie euro piata rata top
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close