Antena 3 CNN Economic Biz News Românii din străinătate care au muncit la negru vor să cotizeze retroactiv la fondul de pensii

Românii din străinătate care au muncit la negru vor să cotizeze retroactiv la fondul de pensii

Românii din străinătate care au muncit la negru vor să cotizeze retroactiv la fondul de pensii
Sursa foto: Foto: Antena 3
10 Aug 2010   •   22:46

Românii aflaţi în străinătate, care au muncit la negru în trecut, vor să cotizeze acum retroactiv la fondul de pensii. Ministerul Muncii din România susţine că analizează propunerea, dar secretarul de stat Valentin Mocanu precizează că ar putea apărea o problemă de legalitate.

Asociaţia Românilor din Italia a cerut Ministerului Muncii să găsească o soluţie pentru ca românii care au muncit la negru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile la pensie, pentru a-şi completa stagiul de cotizare. Românii din Italia afirmă că, în acest fel, vor intra bani mai mulţi la fondul de pensii.

Ministerul Muncii promite că va analiza propunerea Asociaţiei Românilor din Italia, prin care să se găsească o soluţie ca şi românii care muncesc în străinătate să plătească o cotizaţie pentru pensie.

Mocanu atrage atenţia că o astfel de cotizaţie retroactivă la pensie nu are o bază legală în România.

Românii din dispora au mai cerut acest lucru de două ori în trecut - în 2004 şi în 2009, printr-o scrisoare adresată Ministerului Muncii, precum şi preşedinţilor comisiilor de Muncă din Parlamentul României.

În prezent, peste două milioane de români lucrează în străinătate, cei mai mulţi fiind în Italia şi Spania. 

Antena 3

×
Subiecte în articol: romani strainatate pensie Ministerul Muncii
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close