Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia: numărul săracilor a crescut cu 30%, la 24,5 milioane persoane

Rusia: numărul săracilor a crescut cu 30%, la 24,5 milioane persoane

Rusia: numărul săracilor a crescut cu 30%, la 24,5 milioane persoane
Sursa foto: cersetor Rusia
01 Sep 2009   •   18:26

Costul social al crizei economice a Rusiei a fost dezvăluit luni de o nouă statistică ce arată o creştere cu 30% a numărului de oameni ce trăiesc în sărăcie. Potrivit comisiei de statistică, numărul de urşi ce trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 24.5 milioane în primele trei luni ale anului, o creştere substanţială faţă de cei 18.5 milioane de la sfârşitul lui 2008.
Creşterea urmează unor ani în care ruşii au văzut cum creşte standardul de viaţă sub fostul preşedinte Vladimir Putin, în mare parte graţie unui preţ bun la petrol şi statutului Rusiei de cel mai mare exportator de gaz din lume.
Acum, mai multe familii decât oricând ajung în Rusia la sărăcie - definită ca venit mai mic de 5497 ruble, sau 125 euro pe lună.
Economistul Dmitri Butrin aprecia că succesul relativ al lui Putin de combatere a sărăciei din ultimul deceniu a fost răsturnat. "Rata oficială a sărăciei a crescut cu exact şase milioane de persoane. Toate câştigurile din perioada 2000-2008 au fost şterse," aprecia Butrin .
Rusia a suferit ca orice mare economie din cauza crizei globale, economia ei a scăzut cu circa 9.5% în primul trimestru al anului. Statul a pompat miliarde de dolari pentru salvarea sectorului bancar şi ajutarea afacerilor strategice, multe deţinute de oligarhi.
Kremlinul a fost recent încurajat de o revenire a preţului la ţiei la 70 de dolari per baril- destul pentru a menţine bugetele federale. Există, de asemenea, semne că cifrele privind şomajul, ce au crescut din tomna trecută, acum se schimbă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close