Antena 3 CNN Economic Biz News Sterling: Statul român şi-a anulat singur dreptul de a participa la împărţirea producţiei

Sterling: Statul român şi-a anulat singur dreptul de a participa la împărţirea producţiei

Sterling: Statul român şi-a anulat singur dreptul de a participa la împărţirea producţiei
Sursa foto: sterling
28 Apr 2009   •   16:56

Acuzaţiile aduse Sterling Resources sunt false, compania canadiană are toate avizele necesare, iar statul român şi-a anulat singur dreptul de a beneficia de împărţirea producţiei de petrol din Marea Neagră, prin Legea petrolului, a declarat, marţi, vicepreşedintele companiei, Stephen Birrell, citat de Mediafax.

"Sterling nu a fost niciodată notificată oficial că ar fi încălcat legea. Toate acuzele sunt în totalitate false. Am fost acuzaţi că am fi schimbat prevederile contractului, de la explorare şi împărţirea producţiei, în exploatare şi plata doar a unor redevenţe. Noi avem dreptul de explotare încă de la început, prin contractul iniţial din 1992. Am mai fost acuzaţi că prin actul adiţional 11 din 2007 statul a pierdut dreptul de a participa la împărţirea producţiei, dar statul şi-a anulat singur acest drept, iar nu Sterling, prin Legea petrolului, care a introdus redevenţele în locul împărţirii producţiei", a precizat Birrell.

Birrell va fi audiat, marţi, de deputaţii din Comisia de Servicii şi Industrii din Cameră, în legătură cu acordul petrolier încheiat între statul român şi compania canadiană. Vicepreşedintele companiei a răspuns tuturor acuzaţiilor aduse Sterling.

"Am mai fost acuzaţi că nu am demonstrat capacitatea noastră tehnică şi financiară. Noi activăm în România din 1993, iar asta nu s-ar fi putut întâmpla fără ca Guvernul să aprobe capacitatea noastră financiară şi tehnică. Noi avem toate autorizaţiile şi permisele necesare. Agenţia Naţională pentru Resurse Monerale (ANRM) nu ne-a cerut niciodată atestatele sau să probăm bonitatea financiară", a spus Birrell.

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a acuzat Sterling că nu a adus niciodată dovezi privind bonitatea financiară şi tehnică pentru derularea lucrărilor din Marea Neagră. Mărăcineanu a mai spus şi că Sterling nu are avizele necesare derulării de operaţiuni petroliere în România.

"De fapt, au fost mai multe inspecţii la compania Sterling, ultima inspecţie a avut loc în aprilie 2009, dar nu ni s-a spus că nu avem toate autorizaţiile necesare, sau că am fi încălcat legislaţia românească sau europeană", a spus Birrell.

Birrell a declarat că îl afectează declaraţiile false legate de contractul dintre Sterling şi ANRM.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: statul roman
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close