Antena 3 CNN Economic Biz News UE acordă României a treia tranşă din împrumutul convenit în urmă cu un an

UE acordă României a treia tranşă din împrumutul convenit în urmă cu un an

UE acordă României a treia tranşă din împrumutul convenit în urmă cu un an
Sursa foto: Foto: www.topnews.in
23 Sep 2010   •   17:27

Uniunea Europeană a acordat, joi, României 1,5 miliarde de euro, cea de-a treia tranşă din împrumutul de 5 miliarde de euro, convenit în mai 2009, ca parte a pachetului de ajutor financiar, anunţă UE în cadrul unui comunicat oficial. Împrumutul acordat României vine în urma evaluării pozitive a Comisiei Europene, după ce autorităţile de la Bucureşti au implementat condiţiile convenite în Memorandumul de Înţelegere Suplimentară (SMoU).

?Măsurile fiscale ambiţioase de consolidare convenite cu autorităţile în luna mai şi iunie au fost implementate aşa cum s-a stabilit. În plus, autorităţile au luat şi alte măsuri pentru a compensa efectele creşeterii economice mai slabe. În urma politicilor fiscale actuale şi asumarea unei execuţii bugetare riguroase, România ar putea atinge ţinta deficitului convenit pentru 2010 şi 2011, respectiv 7,3 % şi 4,9 % din PIB în termenii ESA. România îşi păstrează angajamentul de a-şi reduce deficitul sub trei procente din PIB în 2012?, potrivit comunicatului UE.

Conform aceleiaşi surse, România a făcut progrese şi în alte reforme din program, care reprezentau condiţii pentru următoarele tranşe din împrumutul UE. ?O importantă reformă a pensiilor a fost adoptată recent de Parlament. Un Consiliu Fiscal independent a fost creat pentru a întări politica fiscală. Guvernul este hotărât să adopte şi alte măsuri pentru a creşte absorbţia fondurilor europene şi a combate evaziunea fiscală?, se arată în comunicat. Reprezentanţii UE spun de asemenea că Guverul de la Bucureşti este pe cale să aducă o serie de modificări Legii salarizării unice.

?Măsurile luate de România reprezintă un important pas înainte în vederea restabilirii stabilităţii macroeconomice şi a unei politici fiscale sustenabile?, mai precizează comunicatul UE.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: UE
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close