Antena 3 CNN Economic Biz News Unul din trei şomeri români îşi caută de muncă

Unul din trei şomeri români îşi caută de muncă

Unul din trei şomeri români îşi caută de muncă
Sursa foto: someri
16 Mar 2010   •   11:23

Oamenii care rămân fără slujbe îşi fac loc din ce în ce mai greu pe piaţa muncii. Unul din trei şomeri din România îşi caută un loc de muncă de peste un an, arată un studiu citat de Evenimentul Zilei. Cea mai gravă situaţie rămâne în domeniul construcţiilor, unde lipsa de contracte face ca angajările să fie aproape inexistente. La sfârşitul lunii septembrie, numărul şomerilor era de aproape 700.000 de oameni, scrie Evenimentul Zilei.


Găsirea unui loc de muncă este foarte dificilă, din cauza ofertelor extrem de puţine. Raportul a ajuns la 11 şomeri la un loc de muncă vacant anunţat, în întreaga Uniune Europeană.

Peste 32% dintre şomerii din România au cel puţin un an de când îşi caută de lucru, potrivit unui studiu al Eurostat, scrie Evenimentul Zilei.

Aproape un sfert dintre şomeri au rămas fără slujbe în perioada mai-iulie 2009, din cauza crizei financiare.

Conform institutului de statistică al Uniunii Europene, numărul şomerilor din România se ridica la 698.900 de persoane, în luna septembrie a anului trecut.

13% dintre şomeri au fost disponibilizaţi cu aproape 17 luni înainte de realizarea studiului. Peste 10% dintre şomeri erau aveau doi ani de când îşi cautau un serviciu.

Şomajul prelungit duce la creşterea gradului de excludere socială şi sărăcie, se menţionează în studiul Eurostat.

Muncitorii din construcţii care au rămas fără serviciu au şanse minime să-şi găsească de lucru în domeniu, din cauză că piaţa este în continuare în colaps. În schimb, au început să apară locuri de muncă în IT, zona bancară, şi cea industriei bunurilor de larg consum.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: business romani someri
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close