Antena 3 CNN Economic Biz News Zona euro, la un pas de infarct. Merkel şi Sarkozy, cu bisturiul în mână

Zona euro, la un pas de infarct. Merkel şi Sarkozy, cu bisturiul în mână

Zona euro, la un pas de infarct. Merkel şi Sarkozy, cu bisturiul în mână
Sursa foto: Foto: acus.org
de O.P.    |    25 Noi 2011   •   06:43

Guvernele celor mai puternice economii din zona euro, Germania, Franţa şi Italia, se declară hotărâte să facă totul pentru a susţine şi garanta existenţa monedei euro. Măsurile concrete sunt, însă, mai greu de decis: cei trei au convenit doar să propună modificarea tratatelor europene, pentru o mai mare integrare a zonei euro, dar nu s-au putut pune de acord asupra rolului Băncii Centrale Europene. Toate acestea în timp ce, potrivit Institutului Internaţional de Finanţe, zona euro este deja în recesiune.

Soluţia crizei datoriilor nu a fost găsită nici la reuniunea liderilor din Germania, Franţa şi Italia, de la Strasbourg. Angela Merkel nu s-a lăsat convinsă să permită Băncii Centrale Europene să cumpere obligaţiuni ale datoriei ţărilor cu probleme. Germanii se tem că o asemenea intervenţie va relansa inflaţia.

În schimb, Nicolas Sarkozy a aprobat propunerea germană de a modifica tratatele europene pentru a impune disciplina bugetară în statele zonei euro. Angela Merkel este dornică să meargă chiar până la o "uniune fiscală" între aceste ţări.

Pentru a marca sfârşitul "erei Berlusconi", liderii Germaniei şi Franţei l-au invitat alături de ei pe noul premier italian Mario Monti. Italia este ţara cu a treia economie din zona euro, dar şi una din cele cu buget dezechilibrat şi datorie mare. Monti promite, însă, să facă ordine.

Bursele europene nu au apreciat rezultatele micului summit şi au închis şedinţele în uşoară scădere. Pesimismul este alimentat şi de Institutul Finanţelor Internaţionale, care consideră că "economia zonei euro s-a scufundat deja în recesiune", ceea ce va spori deficitele bugetare.

 



×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close