Antena 3 CNN Economic Caravana „Preţul Corect La Gaze"

Caravana „Preţul Corect La Gaze"

Caravana „Preţul Corect La Gaze"
17 Iun 2015   •   14:47
Campania Preţ Corect La Gaze a apărut dintr-o  dorinţă de a contribui la formarea pieţei de gaze, prin informarea clienţilor, dar şi ca o reacţie la modul în care s-a desfăşurat trecerea de la piaţa reglementată la piaţa liberă pentru clienţii non-casnici, marcată de poziţia dominantă a furnizorilor  în relaţia cu clienţii non-casnici.
 
Liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici de la inceputul anului 2015, a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi, clauze care se reflectă în costul gazelor care diferă faţă de preţul din contract. Clienţii non-casnici care au iniţiat negocieri cu furnizorii de gaze naturale, au avut în vedere negocierea preţului. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacţionat rapid şi au făcut oferta de gaze la preţ „atractiv", profitând de naivitatea clienţilor în interpretarea clauzelor contractului pus la dispoziţie de furnizor.
 
Astfel, o serie de „capcane" li s-au întins clienţilor, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste preţul pe care clienţii l-au îmbrăţişat rapid. Clauzele introduse în contractele de vânzare cumparare gaze de catre unii furnizori au depăşit cu mult cadrul normalităţii: cantităţi semnificativ mai mari rezervate în sistemul de transport, programe de consum anual impus clientului, obligarea clientilor la realizarea de nominalizări şi renominalizări orare-zilnice, limitarea sau întreruperea fără preaviz a furnizării gazelor naturale, stabilirea obligaţiilor doar pentru consumatori, fără a exista posibilitatea de a se negocia sau a se realiza contractual, drepturi excesive pentru furnizori care le permit ca orice se întâmplă pe parcursul derulării contractului, să permită furnizorului să rezilieze unilateral contractul, etc.
 
Campania Preţ Corect La Gaze, începută în urmă cu 100 de zile, are ca scop informarea consumatorilor de gaze în vederea realizării unei pieţe funcţionale a gazelor în România şi obţinerea de preţuri corecte, va urma o nouă etapă, cea a dialogului. Caravana poposeşte în fiecare lună într-un oraş iar următoarea întâlnire cu consumatorii va avea loc pe 1 iulie 2015, la Suceava. Programul caravanei mai cuprinde sesiuni în Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Ploieşti, Iaşi, Braşov.

Mai multe detalii găsiţi pe www.pretcorectlagaze.ro şi www.dumitruchisalita.ro.
 

×
Subiecte în articol: pret corect gaze
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close