Antena 3 CNN Economic Categoriile de românce care vor primi cu 50% mai mulţi bani. Anunţul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Categoriile de românce care vor primi cu 50% mai mulţi bani. Anunţul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Câteva categorii de românce vor primi cu 50% mai mulţi bani, după cum a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu.

Categoriile de românce care vor primi cu 50% mai mulţi bani. Anunţul făcut de premierul Marcel Ciolacu
Sursa foto: pexels.com/Ivan Samkov
de Georgiana Adam    |    15 Sep 2023   •   00:00

Guvernul discută în ședința de joi un proiect care vizează majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de dubleţi, tripleţi și multipleți.

"Ministerul Muncii vine astăzi cu un proiect la care țin foarte mult: majorăm cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleţi și multipleți. 

Acordăm și facilități fiscale pentru părinți", a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Şeful Guvernului a mai spus şi că va fi majorat și nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului.

"Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei", a precizat Ciolacu.

Principalele declaraţii făcute de Marcel Ciolacu în şedinţa de guvern: 

- "Astăzi, adoptăm mai multe decizii în sprijinul fermierilor români și, în primul rând, acordăm un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-și valorifica producția din 2022, din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrări agricole. Bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național.

- Profit de ocazie să îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers.

- Decidem azi continuarea și îmbunătățirea Programului Tomata. Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, există un record de beneficiari înscriși în acest an, peste 22.000. De la debut, avem în program peste 100.000 de fermieri care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei. Iar producția internă a crescut cu 20%.

- În plus, aprobăm norme de aplicare a Programului INVESTALIM. Creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, ca să nu mai exportăm materie primă și să importăm alimente procesate în afara țării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023–2026, adică 150 de milioane de euro anual.

- Ministerul Muncii vine astăzi cu un proiect la care țin mult: majorăm cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Acordăm și facilități fiscale pentru părinți. Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei.

- Avem un proiect important și în domeniul sănătății, vorbim despre modificarea și completarea Contractului-cadru pentru asistența medicală. Ținta este clară, creșterea accesului populației la serviciile de prevenție. Oferim opțiunea suplimentării contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Ne referim la servicii medicale paraclinice, recomandate de medicii de familie la consultațiile din pachetul de bază.

- O veste bună vine și de la dl ministru al Fondurilor Europene. Cardurile de energie, aflate acum în circulație, respectiv peste 1,6 milioane, au fost alimentate cu o nouă tranșă în valoare de 700 de lei pentru fiecare beneficiar. Iar noile carduri, aflate în proces de distribuire, vor fi alimentate cu bani după ce Poșta Română va anunța că au ajuns la cei aproape 400.000 de beneficiari.

- Astăzi, începem să punem în practică și cele convenite anul acesta cu Guvernul Republicii Moldova, privind construirea a trei noi poduri rutiere peste Prut: primul între Albița și Leușeni, apoi între Oancea și Cahul, iar al treilea la Sculeni. Aceste poduri vor duce la un alt nivel relațiile comerciale dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului", a mai spus Ciolacu.

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close