
Băncile din ţara noastră dar şi autorităţile fac un apel către populaţie la vigilenţă sporită în perioada Paştelui. Infractorii cibernetici nu au vacanţă, ba mai mult, acum lovesc mai mult. 22,4 milioane de carduri sunt active la nivel naţional iar 57% din cetăţeni folosesc diverse metode de plăţi online. Aşadar, iată câteva sfaturi extrem de utile.
Dacă primiţi apeluri suspecte în care apelantul se dă de la bancă sau o instituţie a statului şi solicită date personale sau datele bancare, închideţi imediat! Băncile nu solicită niciodată clienţilor parole de la aplicaţii sau PIN-uri de la card.
Apoi, este perioada în care facem multe cumpărături online. Mare atenţie la site-urile de pe care cumpăraţi. Este estenţial ca adresa să înceapă cu https şi să existe un simbol al unui lacăt închis în bara de navigare. Acesta este un prim pas.
Apoi, uitaţi-vă cu atenţie la recenzii şi la datele de identificare ale comerciantului, care musai trebuie să apară pe site.
Mare atenţie la ofertele de Paşte. Infractorii lansează adevărate campanii prin SMS, pe maile sau pe reţelele sociale prin care vin cu oferte absolut incredibile. Ei bine ele chiar sunt de necrezut, pentru că majoritatea sunt ţepe şi rămâneţi cu conturile goale.
Un sfat important mai ales pentru cei care pleacă în străinătate de Paşte. În momentul în care plătiţi cu telefonul, evitaţi să folosiţi reţelele WI-FI publice, pentru că ele sunt nesigure şi foarte uşor de interceptat de către hackeri. Mergeţi, cel mai bine pe datele mobile când vreţi să cumpăraţi ceva.
Mai mult, monitorizaţi-vă constant conturile iar în cazul în care vedeţi că vă dispar sume pe care nu le-aţi cheltuit dumneavoastră, anunţaţi de urgenţă banca.