Antena 3 CNN Economic Statul s-a îmbogățit din criza energetică! Cât a câștigat alături de companiile de energie | Avem cifrele

Statul s-a îmbogățit din criza energetică! Cât a câștigat alături de companiile de energie | Avem cifrele

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:08 09 Mar 2023 Modificat la 12:48 09 Mar 2023
electricitate
Statul s-a îmbogățit din criza energetică! Cât a câștigat alături de companiile de energie | Avem cifrele Sursa foto: Agerpres

Clasamentul este realizat prin împărțirea profitului net la vânzările raportate pentru anul 2022 și include companiile din energie care și-au anunțat deja rezultatele, fiind listate la Bursa de Valori București. 

Nu include firmele mari din sectorul de distribuție și furnizare de gaze și energie dar, chiar și așa, rezultatele nu sunt cu mult diferite, pentru că furnizarea a avut un an foarte greu iar distribuția, mai ales cea de energie electrică, ar fi fost aproape pe zero, sau chiar pe minus, în lipsa acelui artificiu contabil numit capitalizarea veniturilor, adică banii care li se cuveneau pe hârtie, dar îi vor recupera în viitor. 

De asemenea, nu sunt incluse rezultatele Lukoil sau Mol în România, pentru că datele nu au fost publicate. 

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, controlat de stat, a înregistrat un profit net de 4 miliarde de lei la vânzări de 9,2 miliarde de lei. 

Citește și: Românii care vor primi bani înapoi de la furnizorii de energie! Mulți s-au trezit cu facturi de mii de lei

Nuclearelectrica, compania statului care administrează centrala nucleară de la Cernavodă a raportat pentru 2022 un profit net de 2,7 miliarde de lei la o cifră de vânzări de 6,5 miliarde de lei. 

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din țară a raportat pentru 2022 un profit net de 2,5 miliarde de lei la vânzări de 13,4 miliarde de lei. 

Omv Petrom a avut un profit net de 10,3 miliarde de lei la vânzări de 61,3 miliarde de lei. Este posibil ca anul trecut Petrom să fi fost cea mai mare companie românească din punct de vedere al cifrei de afaceri. 

În schimb, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor, a raportat un profit net de 350 de milioane de lei, la venituri din vânzări de 2,4 miliarde de lei. 

La rândul său, Conpet, operatorul sistemului de conducte de transport de petrol și produse petroliere a raportat un profit net de 60 de milioane de lei. 

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport al energiei electrice a raportat un profit net de 530 de milioane de lei, la venituri de 6,3 miliarde. Profitul este însă doar pe hârtie, pentru că el include de fapt și venituri care nu au fost încasate. 

Rompetrol Rafinare, compania care operează cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia, controlată de compania națională petrolieră a Kazahstanului, a raportat un profit net de 420 de milioane de lei la vânzări de 25 de miliarde de lei. 

×
Parteneri
x close