Antena 3 CNN Economic Companii Alternativele la fumat, tot mai căutate

Alternativele la fumat, tot mai căutate

Tehnologia şi inovaţia transformă industria tutunului. Companiile de profil fac investiţii-record pentru a dezvolta noile categorii de produse fără ardere.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   15:17

British American Tobacco îşi propune ca până în 2030, 50 de milioane de fumători să aleagă alternativele mai puţin nocive. Până acum, 24 de milioane de utilizatori au ales noile categorii de produse, iar producătorii încearcă să inoveze în fiecare zi pentru a convinge cât mai mulţi oameni să facă schimbarea.

“Credem că cel mai important lucru este să le oferim consumatorilor posibilitatea de a alege. Reducerea riscului asociat tutunului este în centrul a ceea ce facem, vrem să facem un viitor mai bun, să reducem impactul asupra sănătăţii. Pentru a atinge această scădere a riscului ai nevoie de produse cu risc scăzut şi consumatori care fac tranziţia. Cu cât ai mai multe produse şi ştiinţă care să le susţină cu atât mai mult succes va avea acestă scădere a riscului asociat tutunului”, declară Mark Forster, Scientific Services Manager BAT.

BAT investeşte anual aproximativ 350 de milioane de lire sterline pestru dezvoltarea şi pentru implementarea alternativelor cu risc redus. Peste 300 de studii au fost realizate până în acest moment asupra produselor pe care le comercializează şi a efectelor pe care le au asupra sănătăţii. În 2022 au fost publicate şi rezultatele primului studiu clinic derulat pe un an de zile, în condiții reale. Iar trecerea de la fumatul obişnuit la noile dispozitive care nu implică arderea poate duce la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor asociate fumatului.

“Dacă vorbim despre produsele cu tutun încălzit în mod special, studiile de expunere şi studiile chimice făcute arată că produsele cu tutun încălzit au undeva la 95% mai puţine substanţe toxice decât ţigările obişnuite. Am făcut şi numeroase studii clinice care arată că nivelul biomarkerilor de expunere cu potențial nociv este mult mai redus la oamenii care aleg să facă tranziţia completă la produse din tutun încălzit”, susține Hanna Summer, Head of Scientific Regulatory Engagement, BAT.

“Când foloseşti produse încălzite nu ai de a face cu mii de produse de ardere şi asta înseamnă că dacă măsori toxinele din sânge, din salivă din urină vei vedea că cele mai periculoase toxine fie nu sunt deloc detectate fie sunt prezente la nivelele mult mult mai mici şi astfel ştim fără urmă de dubiu că produsele din tutun încălzit sunt mult mai puţin riscante decât produsele care necesită ardere. Ce spun eu este că ar trebui să ai reglementări în funcţie de risc, în alte cuvinte eşti foarte dur cu produsele cele mai nocive, taxe mari, ambalaje, interzicerea folosirii în spaţii publice, mesaje de avertizare şi aşa mai departe, dar cu produsele cu risc redus te concentrezi asupra protecţiei consumatorului, ai nivel mai mic de taxe, ai avertizări informative, ai control asupra amalajului pentru a reduce impactul asupra tineretului dar nu interzici complet”, afirmă Clive Bates, director Contrafacutal.

Marea Britanie, Suedia sau Japonia sunt ţările care au decis să susţină prin politici publice alternativele la fumatul obişnuit. Prin această abordare şi prin reglementarea corectă a produselor cu risc redus, Suedia a ajuns aproape de a atinge stadiul de ţară fără fumători, cu o rată de doar 5,6 % din populaţie care foloseşte în acest moment ţigări obişnuite. Susţinerea populaţiei în procesul de trecere către alternative cu risc redus sau informarea corectă a cetăţenilor sunt doar câteva dintre exemplele de bune practici pe care alte ţări le-ar putea folosi.

“Cheia succesului în cee ce priveşte Marea Britanie, Suedia sau Japonia este faptul că ei nu numai că au îmbrăţişat ideea de a le oferi consumatorilor produse cu risc redus, dar au înţeles că trebuie să oferi o gamă largă de produse. Pentru că fumătorii vor avea nevoi diferite. Deci cheia succesului este înţelegerea faptului că o ofertă amplă în piaţă va duce la mai mulţi fumători care fac tranziţia. Şi în mod evident asta va aduce o îmbunătăţire a sănătăţii publice. Deci susţinerea, pe lângă reglementarea echilibrată este un mod foarte bun de a reduce efectele negative ale tutunului . Şi acest lucru se vede în datele publicate de guvernul englez, se vede că sunt mai puţine incidente legate de fumat. Explicarea ştiinţei e dificilă, avem noroc la BAT, avem peste 1000 de oameni de ştiinţă care ne pot ajuta şi credem că ştiinţa poate fi explicată arătând un model de bune practici, arătând rezultatele unui astfel de reglementări , aşa cum este cazul Marii Britanii al Suediei, aşa poate fi explicată ştiinţa”, comunică Martina Branconi, Senior Regulatory Affairs Manager BAT.

Un număr redus de fumători înseamnă mai puţine probleme medicale asociate fumatului. Astfel costurile de tratare a bolnavilor scad semnificativ iar resursele pot fi folosite în alte scopuri.

×
Subiecte în articol: British American Tobacco
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close