Antena 3 CNN Economic Companii Cel mai puternic executiv din farma: Producatorii si distribuitorii de medicamente sunt finantatorii deficitului din sistem. Banii nu sunt ai nostri, ci ai bancilor; daca mai creste numarul de zile de plata, nu mai avem de unde sa aducem bani!

Cel mai puternic executiv din farma: Producatorii si distribuitorii de medicamente sunt finantatorii deficitului din sistem. Banii nu sunt ai nostri, ci ai bancilor; daca mai creste numarul de zile de plata, nu mai avem de unde sa aducem bani!

Cel mai puternic executiv din farma: Producatorii si distribuitorii de medicamente sunt finantatorii deficitului din sistem. Banii nu sunt ai nostri, ci ai bancilor; daca mai creste numarul de zile de plata, nu mai avem de unde sa aducem bani!
de Adrian Mirsanu    |    22 Noi 2011   •   21:14
 
Problema arieratelor din sectorul farma, discutata si la nivelul misiuni FMI in Romania si a presedintelui Traian Basescu, a adus companiile private la limita suportabilitatii, care in acest moment oricum finanteaza deficitul din sistem din banii aferenti unor credite luate anterior de la banci.
“Distribuitorii farma sunt, alaturi de producatorii farma, finantatorii deficitului acestui sistem. Producatorii de medicamente finanteaza in medie 200 – 220 de zile pe an, iar diferenta pe la vreo 300 si ceva de zile o acopera distribuitorii, ceea ce inseamna ca baga si ei circa 250 – 300 de mil. euro in sistem pe an”, spune Robert Popescu, directorul general al A & D Pharma, grup care detine cel mai mare distribuitor de pe piata, Mediplus.
 
“Acesti bani, noi nu i-am luat de acasa, ci de la banci…daca mai creste numarul de zile de plata de la Casa (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.), nu mai avem de unde sa aducem bani. De la banci nu mai avem cum, suntem toti cu gradele de indatorare sus mai ales ca bancile cauta sa isi puna banii in rezerve”, avertizeaza seful A & D Pharma.
 
 
Potrivit unei directive europene, din 2013 acest termen in care CNAS face platile catre companii ar urma sa fie de 30 de zile.
In acest moment, platile pe care CNAS le face catre operatorii privati din sistem depaseste 300 de zile, ajungand la 330 de zile, chiar un an.
 
Aceasta situatie pune presiune pe companii, care trebuie sa explice bancherilor, auditorilor sau furnizorilor de ce nu incaseaza banii la 120 de zile pentru programele nationale, si la 210 de zile in cazul celorlalte medicamente.
 
Robert Popescu, care ocupa si pozitia de presedinte al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, spune ca o solutie ar fi ca termenul in care CNAS face platile sa fie transparent si daca ar fi pus in contracte, ar clarifica lucrurile si in relatia cu finantatorii, auditorii sau unii furnizori.
 
 
O alta problema ridicata de seful A & D Pharma este predictibilitatea, de care spune ca este absolut necesara si ca masurile luate in acest an si in anii anteriori, care au intrat imediat in vigoare, au bulversat companiile si le-au dat peste cap businessul.
 
“Sunt tari din Europa de Est – Cehia, slovacia, Polonia, unde orice schimbare in domeniul reglementarii activitatilor pe medicamente este anuntata cu un preaviz de un an de zile. Cand schimbi ceva semnificativ, lasa operatorul sa se pregateasca, nu de azi pe maine.
Va dau un exemplu: retragerea a aproape 15% din cifra de afaceri a farmaciilor s-a facut peste noapte. A fost anuntat undeva in ianuarie care este propusa intre masurile ministerului Sanatatii si am aflat cu adevarat ca se intampla pe 31 martie. Ordinul respectiv s-a dat chiar pe 31 martie, nu inainte”.
 
 
Predictibilitatea este cu atat mai importanta cu cat in sectorul de distributie si retail farmaceutic, sunt peste 50.000 de angajati si companii cu afaceri de sute de milioane de euro pe an, unde schimbarile facute peste noapte pot avea efecte deja de scara mare, care se simt la nivelul intregii economii.
 
“Sub 50% din bugetul medicamentelor din Romania il reprezinta partea compensata. Deci, mai mult de 50% din ce se consuma astazi in Romania vin din ceea ce genereaza businessul nostru. Nu stam pe banii statului. Este foarte relevant atunci sa stim, sa nu ne trezim, ca in ultimii ani cand s-au facut schimbari importante de azi pe maine”, subliniaza seful celui mai mare business din farma.
 
Acesta se asteapta ca anul viitor jucatorii de profil sa aiba in fata mai multe provocari – pe de parte, accesul tot mai dificil la creditele bancare, pe de alta parte, un buget auster alocat de stat ceea ce inseamna o piata “mai stransa”, la care se va adauga impactul taxei clawback si efectul unor masuri care au fost luate in acest an si au inrautatit deja profitabilitatea farmaciilor.
 
 
Situatia internationala loveste pana la ultimul jucator din Romania, din orice domeniu. Nu ai cum sa ignori faptul ca o tara care in loc sa creasca cu 3 – 4%, creste cu 1 – 2%. E clar ca vor fi oameni care vor cheltui mai putin si asta loveste in orice domeniu, de la hartie igienica pana la agregate industriale. Pe noi ne afecteaza un pic si mai mult, pentru ca suntem reglementati si foarte strans legati de bugetul pe care il aloca guvernul”, explica reprezentantul A & D Pharma.
 
 
CITESTE INTERVIUL INTEGRAL CU ROBERT POPESCU, CEO A & D PHARMA





×
Subiecte în articol: CNAS
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close