Antena 3 CNN Economic Companii După 20 de ani, statul vrea să-i limiteze puterea lui Roibu la Oltchim

După 20 de ani, statul vrea să-i limiteze puterea lui Roibu la Oltchim

După 20 de ani, statul vrea să-i limiteze puterea lui Roibu la Oltchim
de Catalin Ciocan    |    28 Iul 2011   •   10:35
Ministerul Economiei, actionarul majoritar al combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), a cerut modificarea actului constitutiv al companiei, astfel incat presedintele consiliului de administratie sa nu poata detine in acelasi timp si functia de director general, ceea ce ar insemna o limitare a puterii pe care Constantin Roibu, actualul presedinte-director general, o are in cadrul Oltchim.

Cererea statului ar putea avea legatura si cu procesul de privatizare in care este implicata compania, Roibu, care este la conducerea Oltchim de mai bine de 20 de ani, fiind acuzat in repetate randuri ca nu doreste privatizarea companiei pentru a-si mentine influenta asupra acesteia. Pe de alta parte, Roibu a sustinut ca privatizarea companiei nu este indicate pe timp de criza, mai ales in conditiile in care functioneaza doar la 40% din capacitate.

Nemtii de la PCC, care impreuna cu fondul de investitii britanic Carlson Ventures, au ajuns sa detina 31,3% din actiunile Oltchim, au cerut de mai multe ori demisia lui Roibu, acesta fiind sustinut de fiecare data de catre stat. La randul, Roibu a acuzat PCC ca vrea sa blocheze activitatea Oltchim, pentru a ajuta o firma din Polonia, detinuta de PCC, si care este concurent al companiei romanesti pe anumite segmente de activitate.

Propunerea Ministerului Economiei va fi supusa aprobarii actionarilor in cadrul unei AGA din 29 august si in conditiile in care este sustinuta de actionarul majoritar este de asteptat sa primeasca voturile necesare.

Tot in cadrul acelei AGA va fi supusa aprobarii actionarilor si contractarea unor finantari in suma de 250 milioane de euro necesare atat pentru capitalul de lucru, cat si pentru finantarea investitiilor care trebuie derulate in continuare.  Un alt punct pe ordinea de zi va fi si aprobarea unor garantii suplimentare in valoare de 72,8 milioane de lei (17,1 milioane de euro) solicitate de catre BCR pentru creditul in suma de 72,47 milioane de euro.

Actionarii vor mai discuta si incheierea ,  pentru  o  perioada  de  15  (cincisprezece)  ani,  catre  Linde  Gas Romania SRL,  a  unui teren in  suprafata  totala masurata de 21.401  mp,  situat  in  intravilanul  comunei  Bradu,  incinta  Combinat,  judetul  Arges  in  vederea  construirii  de  catre  chirias  pe  acest  amplasament  a  unei  fabrici  de  oxigen  azot  pentru  furnizarea de gaze tehnice unitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti.

Pe ordinea de zi a AGA se va afla si aprobarea  incetarii  vanzarilor  de  produse  prin  societati  comerciale  rezidente  in  paradisuri  fiscale  cum  ar  fi  Cipru, Elvetia,  Insulele Cayman,  fara  aprobarea  prealabila  a  Adunarii  Generale  a  Actionarilor Societatii  ori  solicitarea  consiliului  de  administratie  al  Societatii sa adopte o decizie cu privire la  acest punct de pe ordinea de zi.

Conducerea Oltchim va mai trebui sa puna la dispozitia actionarilor informatii privind  motivele  pentru  care  in trimestrul  I al  acestui an,  cifra de afaceri a societatii a crescut,  ajungand la 464,7 milioane de lei, in timp ce anul trecut afacerile Oltchim au fost de 1,3 miliarde de lei.  

Actiunile Oltchim au inregistrat o crestere puternica in acest an pe fondul achizitiilor puternice realizate de PCC si Carlson, dar si pe fondul speculatiilor privind privatizarea companiei. De la inceputul anului, actiunile Oltchim au castigat peste 600%, capitalizarea bursiera a companiei ajungand la 117,6 milioane de euro.

 

×
Subiecte în articol: Oltchim statul roman Ministerul Economiei
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close