Antena 3 CNN Economic Companii General Motors cere 30 miliarde euro de la stat

General Motors cere 30 miliarde euro de la stat

General Motors cere 30 miliarde euro de la stat
Sursa foto: hummer
18 Feb 2009   •   09:59

General Motors Corp a dezvăluit că are nevoie de circa 30 miliarde dolari ca ajutor guvernamental, mai mult decât dublul ajutorului iniţial, şi că va rămâne fără lichidităţi până în martie fără o nouă finanţare federală.
Cererea de ajutor suplimentar a venit ca parte a planului de restructurare depus de producătorul auto la oficialii americani. Planul de restructurare de peste 100 de pagini a fost postat pe site-ul Trezoreriei americane. Cererea a venit în aceeaşi zi în care numărul trei de pe piaţa americană, Chrysler, a cerut alţi cinci miliarde dolari, pe lângă cele patru miliarde acordate de stat, apreciind că se alteaptă ca piaţa auto americană să mai sufere încă trei ani.
GM a mai declarat că nu a ajuns la o înţelegere privind o reducere a datoriei de 47 miliarde dolari, dar va realiya acest lucru până la finele lunii următoare prin discuţii cu sindicatele şi alţi parteneri.
Compania a promis reducerea costurilor, reducerea forţei de muncă cu 47.000 de angajaţi în acest an şi eliminarea a cinci alte fabrici americane până în 2012. De asemenea, GM a declarat că va reduce locurile de muncă din SUA cu 20.000 până în 2012.
GM a fost ţinută în viaţă de la începutul anului prin infuzia a 13,4 miliarde dolari ca împrumut de la trezoreria americană. Cererea extinsă de 30 de miliarde dolari include şi o linie de credit de 7,5 miliarde dolari în caz că piaţa rămâne la niveluri scăzute.
Criticii ajutorului federal pentru GM şi Chrysler LLC cer guvernului SUA să ia în considerare o restructurare supervizată de tribunal. Pe de altă parte, GM susţine că analiza sa proprie a costurilor şi riscurilor falimentului vor necesita 100 miliarde dolari ca finanţare.
GM mai spune că va opri treptat producţia mărcii Saturn până în 2011 şi va lua o decizie dacă va vinde sau restructurează brandul Hummer până la finele actualului trimestru.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close