Antena 3 CNN Economic Companii Oferta Petrom ar putea fi ameninţată de nevoia OMV de bani pentru Turcia

Oferta Petrom ar putea fi ameninţată de nevoia OMV de bani pentru Turcia

Oferta Petrom ar putea fi ameninţată de nevoia OMV de bani pentru Turcia
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    10 Mai 2011   •   22:18

Surse apropiate Ministerului Economiei spun ca echipa care pregateste vanzarea pachetului de 10% din OMV Petrom (SNP) ia in calcul ca grupul petrolier austriac ce detine pachetul majoritar de 51% din cea mai mare companie din Romania ar putea derula, tot in aceasta vara, o majorare de capital sau o emisiune de obligatiuni, care ar putea umbri interesul investitorilor pentru oferta Petrom.

OMV a preluat la finele anului trecut compania turca Petrol Ofisi, printr-o tranzactie de 1 miliard de euro in urma careia participatia austriecilor a crescut de la circa 41% la peste 96%. Reprezentantii actionarului majoritar de la Petrom au spus ca iau in calcul fie emiterea de noi actiuni, fie de bonduri, pentru a finanta aceasta achizitie, o decizie urmand sa fie anuntata in prima jumatate a acestui an.

Compania austriaca ar putea derula o majorare de capital in prima jumatate a acestui an, dupa cum estimau analistii bancii de investitii Jefferies, foarte aproape de momentul in care este asteptata sa inceapa si oferta Petrom. Consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital pregateste vanzarea pachetului de 9,84% in iulie, dar ia in calcul si amanarea ofertei pentru septembrie, un semn ca si acestia ar putea dori sa evite o eventual concurenta cu emisiunea de titluri de la OMV.

Surse apropiate tranzactiei OMV-Petrol Ofisi declarasera pentru Bloomberg ca grupul austriac prefera sa realizeze mai curand o emisiune de bonduri, dar analistii Jefferies vad mai posibila o majorare de capital de 1,5 miliarde de euro. O astfel de operatiune ar fi mai “periculoasa” pentru oferta Petrom, deoarece s-ar adresa aceluiasi tip de investitori.

“Nu prea ar fi bine ca ofertele sa vina in acelasi timp, pentru ca profilul OMV de companie cu activitati de explorare si productie este dat tocmai de Petrom. Probabil, consortiul care pregateste vanzarea actiunilor Petrom vor incerca sa evite acest lucru. Statul care vine actiunile Petrom trebuie sa-si faca planurile dupa OMV si nu invers”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare pe piata de capital din cadrul BCR.

OMV anuntase ca vrea sa finanteze achizitia din Turcia intr-un mod care sa-i permita sa-si pastreze intact ratingul de credit “investment grade”. In acest context, optiunea de vinde actiuni noi este limitata de structura actionariatului grupului, dupa cum mentionasera sursele citate de Bloomberg. OMV este controlat de guvernul austriac, care detine 31,5% din actiuni si de fondul de investitii International Petrolem Investment Co. din Abu Dhabi, care are o participatie de 20%. Cei doi si-au unit drepturile de vot, iar o emisiune de obligatiuni ar permite guvernului, care taie cheltuielile pentru a-si reduce deficitul bugetar, sa-si pastreze participatia fara sa fie nevoit sa investeasca intr-o majorare de capital.

Analistul de la BCR spune ca in cazul unei emisiuni de obligatiuni, riscul nu ar fi atat de mare, deoarece este vorba de un alt tip de instrumente, catre care se orienteaza, de regula, alti investitori decat cei care ar cumpara actiuni Petrom.

Desi ar fi de preferat sa se evite, actiunile Petrom si-ar putea gasi totusi cumparatori, chiar daca se intampla sa se desfasoare in acelasi timp cu majorarea de la OMV, considera Mihai Caruntu.

“Oferta Petrom este totusi una micuta raportat la marile oferte de acest gen la nivel global. Ar putea fi absorbita de piata. Bani sunt, important este sa se califice companie, sa fie atractiva pentru investitori”, a mentionat analistul citat.

Valoarea ofertei Petrom este estimata la peste 500 milioane de euro si urmeaza sa fie cea mai mare tranzactie de acest gen din istoria Bursei de la Bucuresti. La Bursa de la Bucuresti, pachetul de 9,84% este evaluat in prezent la circa 560 milioane de euro.

Conducerea OMV a anuntat ca grupul austriac nu va participa la oferta Petrom, deoarece actiunile pe care le-ar cumpara nu ar schimba cu nimic pozitia de control pe care déjà o are in cadrul companiei. OMV detine in prezent 51% din actiunile Petrom.

OMV si Petrom urmeaza sa publice maine rezultatele financiare pe primul trimestru. Anul trecut, Petrom a realizat un profit record de 520 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 4,4 miliarde de euro.

 

×
Subiecte în articol: Petrom OMV
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close