Antena 3 CNN Economic Companii Petrom are un profit de 630 de milioane de euro pe nouă luni

Petrom are un profit de 630 de milioane de euro pe nouă luni

Petrom are un profit de 630 de milioane de euro pe nouă luni
07 Noi 2008   •   02:03

Profitul celei mai mari companii din România a scăzut în trimestrul trei al anului, dar a crescut în primele nouă luni din 2008 comparativ cu perioada similară a lui 2007. Profitabilitatea este mai bună decât cea a grupului OMV, din care face parte.
Astfel, în trimestrul trei al anului Petrom o cunoscut o scădere a profitului cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 626 de milioane de lei (172 de milioane de euro), informează un raport al companiei remis Bursei de Valori.
Analiza pe nouă luni arată o creştere a profitului companiei cu 48% raportat la perioada similară a anului trecut, ajungând la 2,29 miliarde de lei (629 de milioane de euro), iar veniturile au crescut cu 62%, la 15,08 miliarde de lei (4,14 miliarde de euro). În ceea ce priveşte cifra de afaceri, Petrom a raportat pentru perioada ianuarie-septembrie un plus de 50%, de la 8,6 miliarde de lei în primele nouă luni din 2007 la 13 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Referitor la producţie, compania a extras în primele nouă luni ale anului 3,4 milioane de tone de ţiţei, valoare egală cu cea aferentă aceleiaşi perioade din 2007. În schimb, producţia de gaze naturale s-a diminuat cu 3%, de la 4,32 miliarde de metri cubi la 4,19 miliarde de metri cubi. Regresul a fost cauzat de starea precară a reţelei de transport, care a limitat accesul la sistem, de întreruperile în alimentarea cu energie electrică şi de opririle temporare neplanificate ale activităţii unor clienţi importanţi din industria de îngrăşăminte chimice, potrivit comunicatului Petrom.
Acţionarul majoritar al Petrom, grupul austriac OMV, a avut rezultate mai puţin favorabile decât acesta, raportând pentru trimestrul trei, din cauza scăderii preţului petrolului, o scădere a profitului net cu 10%, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 546 de miliarde de euro. Ca şi Petrom, OMV a fost însă pe plus în cele nouă luni, creşterea fiind însă sub cea a companiei autohtone. Mai precis, profitul net al grupului austriac OMV s-a majorat cu 27% în primele nouă luni, faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,89 miliarde de euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Petrom OMV
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close