Antena 3 CNN Economic Companii Profitul şi vânzările Petrom au atins un nou nivel record

Profitul şi vânzările Petrom au atins un nou nivel record

Profitul şi vânzările Petrom au atins un nou nivel record
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Feb 2013   •   10:16

Profitul Petrom a ucrat cu 5% anul trecut şi a ajuns la un nou record. Compania a înregistrat câştiguri de 3,94 de miliarde de lei. În 2011, Petrom a avut un profit de 3,76 miliarde.

Vânzările companiei au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

"După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut.

Anul trecut, investiţiile Petrom au urcat  cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei în 2011. De asemenea, estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperire  de gaze.

"Am iniţiat cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze", a mai spus Mariana Gheorghe, citată de Mediafax.

Conform informaţiilor oferite de Petrom, vânzările consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere.













×
Subiecte în articol: Petrom
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close