Antena 3 CNN Economic Companii Sectorul auto american, din nou în scădere cu 30%. Bani şi maşini pentru cine îşi dă demisia de la marii producători

Sectorul auto american, din nou în scădere cu 30%. Bani şi maşini pentru cine îşi dă demisia de la marii producători

Sectorul auto american, din nou în scădere cu 30%. Bani şi maşini pentru cine îşi dă demisia de la marii producători
Sursa foto: masini SUA
03 Feb 2009   •   01:59

Chrysler LLC şi General Motors Corp, ce supravieţuiesc cu ajutorul a 25 de milliarde de dolari de la guvernul american, ar putea conduce vânzările auto de pe piaţa americană spre a patra lună cu o cădre de 30 de procente, la un ritm nemaiîntâlnit de la recesiunea de la începutul anilor 80.
Vânzările au scăzut cu 49 procente pentru Chrysler în ianuarie, faţă de anul anterior, 39% pentru GM, şi 33 procente pentru Ford Motor Co, pe baza estimărilor făcute de opt analişti, intervievaţi de Bloomberg.
Toyota Motor Corp ar putea raporta o cădere cu 30 la sută, iar Honda Motor Co cu 26 procente, în vreme ce Nissan Motor Corp se apropie de o scădere cu 33%.
Căderea ar marca a 14 lună de scădere a vânzărilor, pe fondul unei încrederi tot mai mici a consumatorilor şi o scădere de peste 250.000 a locurilor de muncă.
De asemenea, companiile de închiriere a maşinilor, agenţiile guvernamentale şi alţi mari consumatori şi-au redus cheltuielile în ultimele şase luni. De altfel analiştii cred că până nu se aşează piaţa imobiliară şi cea a muncii nu există nicio o şansă de a se modifica tendinţa din sectorul auto.
În octombrie anul trecut s-a înregistrat cel mai slab sezon din februarie 1983 şi până acum.
De altfel, General Motors Corp şi Chrysler au început să ofere bonusuri pentru cine îşi dă demisia, printre care voucere pentru maşini sau bani, în încercarea de a reduce forţa de lucru.
Astfel, GM oferă muncitorilor săi 20.000 de dolari cash şi un voucer de 25.000 de dolari pentru a cumpăra o maşină pentru a ieşi la pensie sau a părăsi companie, a declarat un lider sindical, citat de Reuters.
De cealaltă parte, Chrysler oferă celor ce pot ieşti la pensie 50 de mii de dolari cash şi voucer de 25.000 de dolari pentru un nou Chrysler dacă pleacă din companie.
Între timp, companiile aşteaptă detaliile pentru un program de ?buyout?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close